Георги Вълков: Отваряме нови работни места в Икономическа зона – село Калековец

Автор: Plovdiv Now 7809
Георги Вълков: Отваряме нови работни места в Икономическа зона – село Калековец

Георги Вълков е на 45 г. Роден и живял e само в с. Калековец. Семеен, с две деца. Завършил е висшето си образование по професионално направление "Финанси". В момента продължава паралелно обучението си в две магистърски програми - "Финанси" и „Екология на селищни системи". Бил е военен повече от 10 години към Министерство на отбраната. Служил е в едно от най-елитните формирования в българската армия - 68-ма бригада „Сили за специални операции“, гр.Пловдив.  През 2016 г., след раждането на дъщеря му, взема решение да е по - близо до семейството си и прекратява военната си служба.

От тогава да днес сменя изцяло своето амплоа и се впуска в частния сектор. Включва се в управлението на една от най - успешните счетоводни кантори в гр. Пловдив. Той и съпругата му управляват бизнес в сферата на счетоводните услуги и данъчни консултации 

- Г-н Вълков, Вие се кандидатирате за кмет на село Калековец от една утвърдена и много успешна политическа формация в община „Марица“ - ПП „Обединени земеделци“. Какво ще запазите и какво ще надградите в управлението, ако бъдете избран на предстоящите местни избори?

- Закърмен съм с любов към земята. Баща ми, светла му памет, ме научи да уважавам хората и да благославям хляба преди да го сложа на трапезата си.  Милея за родната земя, което означава, че съм реалист, обичам да помагам на хората и винаги съм близо до тях.  Затова и приех поканата на г-н Димитър Иванов да се присъединя като кандидат за кмет на с. Калековец и да стана част от неговия екип от гражданската квота. По принцип съм оптимист и искам да запазя усилията, които бяха положени през последните години от представителите на ПП „Обединени земеделци“ в община Марица, да привлекат инвестиции в района, за да могат хората да останат да живеят и да се реализират в родното си място. Тук са техните корени и по тези земи са живели прадедите им. Това е изборът, който се опитвам да предложа и на децата си. А какво ще надградя? Човек трябва да се развива, а не да стои на едно място. Точно такъв пример е моята автобиография. Бях на служба във военна структура, като времето ми беше изпълнено с динамика и напрежение. След това преминах през уроците на бизнеса и се стигна до този момент да се кандидатирам за кмет на с. Калековец.  Не спирам да надграждам себе си. Така ще направя и с приоритетите  си за селото.

- Какви са вашите проекти за  отваряне на нови работни места в селото?

- На първо място ще се насоча към инвеститори, които да покриват критерии от клас А.  Какво означава това? Пловдивска област е активен район за инвестиции, което доказва нивото на инициативност на бизнеса тук. Селото ни се намира на няколко километра от автомагистрала „Тракия“ и това преимущество трябва да се използва за привличане на бизнеса. Всички инвеститори са добре дошли в с. Калековец, както със стартираща идея „на зелено“, така и с работещ  бизнес. Ще търсим предприемачи, които  да дойдат и да представят своя план за развитие тук и да го осъществят през следващите години. Целта ни е само една - хората да имат работа, добро заплащане и по-висок стандарт на живот. И младите да предпочетат да останат в селото, вместо да хванат самолета за чужбина или да се преселят в по-големия град.

- На кого ще разчитате, за  да се случи това?

- На добър екип от професионалисти, с които ще работя тук в селото.  Започваме заедно с кмета на община „Марица“ г-н Димитър Иванов и се надявам все повече хора, които имат визията за развитие на Калековец, да се присъединят към нас.  Възможностите са много, а целта ми е селото да придобие европейски вид.  

- От Вашите думи разбирам, че плановете Ви са да превърнете Калековец в притегателен център за бизнеса, така както е в съседните села Труд и Стряма?

Да! Точно това са плановете ми.  

- Как ще привлечете инвестиции?

- На първо място със създаване на добра инвестиционна среда. Общоизвестен факт  е, че бизнесът не обича забавянето, мудните процедури и бавните темпове при реализирането на проектите. Инвеститорите ще дойдат при нас, ако например постигнем съкратени срокове за административно обслужване, чрез индивидуално административно обслужване, чрез придобиване право на собственост или ограничени вещни права върху имоти, чрез финансово подпомагане за изграждане на елементи на техническата инфраструктура и др. Все условия, изпълними, съгласно законодателството в Република България. Целта ми е да оформим нова Икономическа зона – с. Калековец, каквато има в с. Труд и с. Стряма. Райони, които се намират край автомагистрала „Тракия“ и са стратегически за Пловдивска област.  Така ще открием достатъчно работни места, за да сведем до минимум безработицата в района. 

- Как ще изглежда след четири години Икономическа зона – Калековец?

- Като значима част от икономическия път край автомагистрала „Тракия“ в обл. Пловдив.   Визията ми е за консолидиране на селищната мрежа между близките до с. Калековец села от територията на община Марица и създаването на обща организация за включването ни в зоната. Нека представя идеята си нагледно. Всички знаем притчата за хан Крум и сноповете с копия от дряново дърво, които показал пред синовете му, за да ги поучи, че ако бъдат единни, ще успеят. Така и ние, чрез обединение, ще осигурим по-добър живот за хората.  

- Смятате ли да предложите на фирмите, които инвестират тук, да  провеждането в местното училище  извънкласни форми за специализации и осигуряване на работа след завършването на 12 клас?

-  Да, разбира се. Дуалното обучение отдавна се е наложило в образователната ни система и видимо дава положителни резултати. Възпитаник съм на местното средно училище, с което се гордея, и искам гимназистите, които завършват да са професионално ориентирани. Това ще стане чрез постоянна информираност и тясна връзка между бизнеса и структурата на училището. Ще се получи добре, защото когато  приключат средното си образование, младежите ще могат веднага да започват работа в предприятията в изградената икономическа зона. 

- Какво предвиждате за подобряване на инфраструктура в селото?

- За подобряването на инфраструктурата се изискват основно европейски средства. Това означава, че ще кандидатстваме по проекти по европейски програми, но не с писане на празни страници, а със задълбочен и точен анализ на проблемите, които ни обграждат. Добрата инфраструктура - пътища, водоснабдяване, канализационни системи и такива за предотвратяване на наводнения, тръби за напояване и др.,  спомага за насърчаването на икономическия растеж и за желанието на хората да останат в селото, а не да търсят препитания в големия град.  

- Как сега пътуват хората от Калековец, ако искат да отидат до Пловдив, Раковски или Карлово, например?

Пътуват зле. Няма транспорт, който да задоволи нуждите на работещи, учащи се и другите пътуващи в най - пиковите часове – сутрин и вечер. Необходимостта от субсидиране точно на тези линии е повече от наложителна, с което ще се захвана още в първите дни на мандата.   

- До с. Труд се движат т.нар. маршрутки. Кога ще стигнат и до Калековец?

- Една от първите ми задачи, ако стана кмет на селото,  е да вляза в преговори за пускането на маршрутна линия от с. Калековец до Пловдив и обратно, която да осигурява извозването на хората на кратки интервали и редовно.  Ако след 4 години имам отново възможността да разговарям с Вас, бих искал тогава да чуете от мен, че с модернизирането на извънградския транспорт, маршрутките постепенно са заменени с нови и удобни бусове, движещи се на кратки и редовни интервали. Но това би могло да се случи само тогава, когато в района се развие индустрия, инфраструктура и се работи по привличане на средства за субсидиране на транспортната дейност на територията на общината.

 - Кога ще бъде възстановена дигата на река Стряма и предвиждате ли превантивни мерки, за да не се повтаря наводнението отпреди две години?

- За участъците по корекция на реката в землището на село Стряма е изготвена техническа документация и предстои възстановяването й до края на годината. За компрометираният участък в землището на село Калековец към момента също се подготвя такава и ще се предприемат действия за възстановяване чрез финансиране от Междуведомствена комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет. За да не се повтори това бедствие отново, е необходимо „Напоителни системи“ ЕАД да извършват периодично почистване на коритото на реката, за което моят екип ще следи и ще бъдем в постоянен контакт с тях.

- Какви грижи ще полагате за реката?

Знаете ли, аз съм страстен ловец и много обичам природата. Често обикалям мерàта и района на реката. Недопустимо е нерегламентираното изхвърляне на отпадъци и замърсяването, както на коритото, така и на водосбора на р. Стряма. Ненавременното почистване на растителността от коритото е предпоставка за компрометиране на участъци от дигите и бермите, за които „Напоителни системи“ ЕАД трябва да полага грижи и стопанисва. Ако получа подкрепата на жителите от селото ни, ще поискам сформирането на екип, който на доброволни начала да обхожда територията около и в землището на Калековец и реката с цел предотвратяване на безразборното изхвърляне на битови отпадъци и строителни материали. И ще прилагам закона в цялата му строгост и точност.

 - Как ще гарантирате спокойствието на жителите на селото. Преди време беше създаден доброволен отряд в помощ на полицията. Съществува ли още той и има ли постоянно присъствие на полиция в Калековец?

На първо място кметството и полицията трябва да са в постоянен диалог за бързо реагиране при сигнали от страна на жителите ни.  Ще поискам от РУ на МВР, с.Труд, провеждането на периодични работни срещи, на които да се обсъжда повишаването на сигурността на жителите и предпазването им от престъпления. Високите скорости се оказват сериозен проблем навсякъде, не само в Калековец. На главния път в селото беше извършена рехабилитация, като след това, меко казано, той се превърна в писта за автосъстезание.  Това наложи събране на подписка от жителите, вследствие на което се изградиха ограничители на няколко места – „спийд стоп полицаи“. Чрез тях се нормализира спокойното преминаване по главното шосе от пешеходци, майки с деца. С налагането на превантивни мерки ще имаме успех в тази насока и ще осигурим спокойствието на хората.  Доброволни отряди не съществуват от доста време. За селото отговарят служителите от РУ на МВР    с. Труд. Нямаме постоянно присъствие на полицейски служител тук, което е голям недостатък за едно голямо населено място. Ще направя всичко възможно това да се случи и то в най-кратки срокове.

- Калековец се намира на няколко километра от автомагистрала „Тракия“ и е близо до Пловдив,  смятате ли, че селото може да стане туристическа дестинация?

Защо не? Всеизвестно е, че тук е родното място на Мария Атанасова - първата жена командир на тежък тип самолет в света и първата жена командир на реактивен пътнически самолет в България. Имам амбицията да се устрои музеен кът в читалището и да се сложи паметна плоча, с което да се удостоят нейните заслуги. До днес не са засвидетелствани постиженията й в родното й село.

- Какво може да се види още тук?

- Според записи в старите архиви с. Калековец е създадено още през 1711 г. През вековете землището ни, което е близо 1800 хектара, е събрало в себе си около 2600 жители. Основната част са християни и около 20% са с различно вероизповедание.  Културният календар на селото ни е доста пъстър. Честват се християнските празници, съхраняват се и се почитат българските народни традиции. Организират се културни, спортни събития, но и те са крайно недостатъчни за да се „чуем“ и по други места. Един от приоритетите, които ще следвам, е търсенето на финансиране за танцовия състав и неговото възраждане, както и за футболния отбор. Имаме доста талантливи деца, на които трябва да дадем шанс!

- Вие сте бил на мисия в българския батальон в Афганистан. Какви от  качествата на професионалния рейнджър ще Ви помогнат в кметската работа?

Участвах в операциите на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ISAF) в периода от януари до август 2012 г. със задачи за разузнаване, военно подпомагане, бойно търсене и спасяване.  Рискът, постоянното напрежение, на което си изложен, ме научиха да съм „винаги нащрек“. Това е едно от най – силните личностни качества, които придобих в армията и затвърдих в периода на мисията. Знам, че един кмет също трябва да е “винаги нащрек“, за да решава проблемите и да изслушва по всяко време хората, което със сигурност ще правя. В армията тренировката на физиката, силата и издръжливостта на психиката се каляват до максимална степен. Не живея във филма за стражари и апаши, но адекватната реакция по време на трудна ситуация, се е превърнала в рутинна черта на характера ми, която винаги използвам.  Да запазиш самообладание, да си събран и фокусиран под напрежение е въпрос на мислене и тактика. Не спирам да повтарям: “Мъжът е мъж, не защото има брада! Мъжът е мъж единствено и само тогава, когато има дисциплина!“. Малко хора го умеят.

- Подкрепя ли Ви вашето семейство?

- Само човек, който е толкова свързан с родното си място, може да разбере патриотичният ми стремеж. Семейството ми е до моето рамо, както и аз винаги до тяхното! Камъкът си тежи на мястото. А камък по камък основа прави - здрава и стабилна. Със съпругата ми сме заедно от 23 години и мисля, че сме доказали своята взаимна подкрепа.

- Текат последните дни от кампанията за местния вот. Какво бихте искали да кажете на хората в селото?

Да мислят! На първо място е дългът, а егото да го оставим за след това.

- Ако утре е 30 октомври и Вие сте избран за кмет на с. Калековец, каква е първата работа, с която ще се захванете?  

- Да отворя широко вратата на кабинета си в кметството за хората, които искат да се срещна с мен и да кажат какво да направим заедно, за да бъде Калековец едно наистина добро и европейско място за живеене.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина