Фолклорни състави от 18 общини взеха участие в Националния събор за автентичен фолклор „От извора“ в село Труд. Събитието, което се провежда за 21-ва поредна година, бе под егидата на кмета на Община „Марица“ Димитър Иванов.

Жителите на село Труд и самодейците посрещнаха с овации и прегръдки Иванов, който откри празника. Той отправи сърдечен поздрав към участниците и благодари за усилията, които полагат за съхраняването на българщината.

„Вече е традиция всяка година в началото на септември село Труд да споделя чрез музика, танц и възстановени обичаи българската национална идентичност. Самодейците са гордостта на Община „Марица“,  те са хората, които отделят от свободното си време и полагат неуморен труд, за да опазят българските обичаи. Обичаи, които ни карат да се чувстваме горди, че сме българи, че България я има и които прославят българското и родното в целия свят. Благодаря на НЧ „Светлина – 1929 г.“ в с. Труд, затова че вече 21 години пази тази ценна за идните поколения традиция, която съм сигурен, че ще продължи и през следващите десетилетия. Това ни кара да се гордеем се, че сме жители на Община „Марица“, посочи Димитър Иванов.

Той зарадва гостите и участниците, като оповести намерението си догодина в с. Труд, паралелно със събора „От извора“, да се състои и второто издание на „Празника на лютеницата“, който стартира тази година в с. Маноле.

„Следващата година село Труд ще е домакин на фестивала „Празник на лютеницата“, на който положихме началото тази година в с. Маноле“, обяви кметът на Община „Марица“ и идеята му спечели ръкоплясканията на присъстващите.

„Моето желание е да спазваме традициите и да създаваме нови, с които да се гордеем, че сме българи. Желая много здраве и късмет на всички“, обърна се към десетките жители и гости на селото Димитър Иванов.

Участниците в събора пяха изворни и обработени песни, танцуваха хора от родните си места, свириха на гайди и изправяха нееднократно публиката на крака. Аплодисментите след изпълненията на участниците дълго не стихваха. Публиката се наслади на магията и красотата на фолклорната музика от Тракия, Родопите, Шоплука, Карловско и много други фолклорни региони.

Приветствие към участниците поднесе и кметът на с. Труд Красимир Минков, а гост бе заместник-кметът на Община „Марица“ Николай Стаматов.