Димитър Иванов поиска спазване на сроковете на проектите на НКЖИ в Община Марица

Автор: Plovdiv Now 11552
Димитър Иванов поиска спазване на сроковете на проектите на НКЖИ в Община Марица

Кметът на Община Марица Димитър Иванов поиска спазване на сроковете на проектите на НКЖИ в селата Скутаре, Рогош и Трилистник. Това стана ясно по време на инспекция заедно с областния управител инж. Илия Зюмбилев на строителните обекти в трите селища, в които се изгражда жп надлез във връзка с рехабилитацията на железопътната линия Пловдив – Бургас по оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“.

Надлезът при с. Рогош трябваше да е готов през март т.г. според дадените през миналата година обещания от НКЖИ. При днешната проверка се установи, че срокът няма да бъде спазен. Причина за това е наличието на довеждащ водопровод Ф350 мм в село Трилистник, който засяга строежа на надлеза. Това налага проектирането на нов, който чрез изграждане на байпас да свърже водопроводната мрежа. Ръководителят на обекта от НКЖИ инж. Иван Бакалски посочи, че има и забавяне при издаването на разрешението за строеж на надлеза, но се ангажира проектът да бъде изпълнен до края на август 2024 г.

„За колко време ще има дискомфорт за населението, защото хората ще започнат да звънят. Искат да знаят кога няма да имат вода, а ние искаме да уведомим населението кога точно няма да има вода“, попита Димитър Иванов изпълнителите на проекта.

Кметовете от Рогош, Скутаре и Трилистник от своя страна алармираха, че при ремонтните дейности е спирано водоподаването в детски ясли, градини и училища без предварително да са предупредени. По този начин се е създала невъзможност учебните заведения да функционират нормално.   

Димитър Иванов предложи подмяната на водопровода да става в делнични дни и в работно време, за да е съобразено с ангажиментите на работещите и учениците. „Прекъсване на водоподаването ще има, само когато ще се правят сградните включвания към водопровода. Той е с размер Ф350 и няма как за час да извършим монтажа. Не предвиждаме повече от 6 или 8 часа да спираме водата на хората. Ще се направи байпас покрай рампата, по която минаваме към надлеза. Проектирането завърши, в момента тече изпълнение на водопровода, ще направим напречните ригели и ще започнем да редим гредите“, обясни ръководителят на проекта от ДП НКЖИ инж. Иван Бакалски.  

Миналата година кметът на Община Марица заедно с областния управител  инж. Илия Зюмбилев взеха решение да бъде построен временен път, откъдето да преминават пътуващите в региона, тъй като се налагаше да изминават 20 км по автомагистрала „Тракия“, за да водят и вземат децата си на училище. Поради засиления ежедневен трафик на пътуващи от съседните населени места към Пловдив и промишлената зона в Стряма, както и заради работата на тежка строителна техника, двукилометровата отсечка вече е компрометирана. Именно затова Димитър Иванов настоя строителите бързо да приключат ремонтните дейности по жп проекта.

Изпълнителят на обекта инж. Владимир Попов обеща, че временният път ще се поддържа годен за преминаване, докато се асфалтира. Той се ангажира, че през юни – юли ще е готово и асфалтирането на този участък.

Кметът Димитър Иванов се договори с НКЖИ да осигури депо, в което ненужния материал, който отпада от рехабилитацията на жп линията да се използва за стабилизиране на вътрешната улична мрежа в Община Марица.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина