Дадоха зелена светлина за огромната водна атракция край Пловдив

Автор: Plovdiv Now 9595
Дадоха зелена светлина за огромната водна атракция край Пловдив

Автор: Соня желязкова

Институциите дават зелена светлина за изграждането на големия Уейк парк в Пловдивско. Огромната акваатракция ще бъде построена, без да се извършва Оценка за въздействие върху околната среда. Това става ясно от решение на Регионалната инспекция по околната среда и водите от 22 август. То се мотивира с това, че инвестиционното предложение няма да окаже отрицателно влияние върху природната и популацията на видовете в района.

За намерението да бъде изграден Уейк парк в района на местността „Кичуковите” край Калековец стана ясно преди близо два месеца. Инвестиционното предложение идва от физическите лица Женя и Божидар Крапчеви. Атракционът се гласи да бъде изграден върху 12 дка площ, където да се практикуват различни видове водни и екстремни спортове като каране на кайтсърф, уейкборд, скимборд, уейкскейт и водни ски. Това е и първото по рода си съоръжение с подобен мащаб в региона.

Припомняме, че наша проверка показва, че поземленият имот, където ще бъде изграден паркът, е отразен като собственост на Крапчеви през април 2021г., като скоро след това е поискана промяна предназначението му. Позволение за това е дадено през 2022г. и от земеделска земя, статутът е бил сменен на „зона за отдих и рекреация“, включващ изграждането на байк или уейк парк.

В дванадесетте дка имот ще бъде изкопан същинският водоем, предвиден с размер от малко над 10 000кв.м. Басейнът бе е с големина 8,5 дка. Ще бъдат вдигнати два големи лифта в краищата на водоема, свързани помежду им с въже, необходимо за практикуване на някои от спортовете.

Около аквасъоръжението ще има магазини от павилионен тип за спортни и промишлени стоки, както и магазин за наем на оборудване и специализирана екипировка.

В решението на РИОСВ става ясно още, че Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ е дала заключение за допустимост. Същото е направила и Регионалната здравна инспекция. Институциите са посочили, че при правилна експлоатация уейк паркът няма да представлява риск за околната среда, биоразнообразието на животинските видове или човешкото здраве.

До този момент срещу инвестиционното предложение не са постъпили възражения и жалби. В случай, че никой не обжалва настоящото решение на РИОСВ да не се извършва ОВОС, то стартът на изграждането на огромния воден атракцион край Калековец може да се случи безпроблемно.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина