Бойко Борисов запознат с проблемите на село Труд с централата за биогаз

Автор: Plovdiv Now 7272
Бойко Борисов запознат с проблемите на село Труд с централата за биогаз

Премиерът Бойко Борисов е запознат с проблемите на село Труд с централата за биогаз, както след ситуацията с нея, това заяви здравният министър Костадин Ангелов по време на срещата с жителите на населеното място край Пловдив, видя репортер на trafficnews.bg.

Проф. Ангелов заедно с областния управител Дани Каназирева и кмета на община „Марица” Димитър Иванов се срещнаха с жители на Труд в спортната зала. Тримата изслушаха проблемите на хората, като отговаряха и на техните въпроси.

Както стана ясно днес здравния министър е входирал писмо до Министерството на околната среда и водите с искане за временно спиране на биоцентралата. По първоначални данни нарушенията в нея са над 10.

Проф. Ангелов каза, че той не може да спре централата, но има много проверки, които ще покажат дали тя работи според нормативната база.

На първо и основно място ще трябва  да се направи нова екологична оценка, тъй като тя никога не е правена. Причината е, че при първото преценяване за необходимост от ОВОС, от фирмата са заявили, че ще преработват само растителна биомаса, но в деня на издаване на Акт 16 те са получили  разрешение и за животинска биомаса.

Една от причините за постоянна неприятна миризма е това, че в централата няма отделни съдове, които да съхраняват животинските остатъци. Освен това не е ясно нито колко вода потребява биоцентралата, като най-вероятно е 10 пъти повече от позволеното. Не е ясно и къде отива отпадната вода след преработката. Отдушници също липсват.

Дани Каназирева заяви, че ще се направи и проверка на всички институции, които са издавали разрешителните за работата на биоцентралата, а очевидно са били в нарушение. Кметът на Община Марица също заяви, че трябва да се потърси отговорност, а неговата съвест е чиста, тъй като той е издал разрешително за съвсем различен вид преработка, а не с животинска биомаса.

„Вони с дни -  не си отваряме прозорците. Тази фабрика ни трови с години. Искаме да се затвори централата веднага", каза председателят на местното сдружение за чист въздух.

 "Редно е да се потърси отговорност за "чорбите", които се изсипват над 6 години в землището на селото. Биоцентралата е била финансирана по европроекти - това са наши пари, на данъкоплатеца", каза друга гражданка на село Труд.

Мнозина заявиха, че са чували и друг път тези обещания, като поискаха този път да има действия.

 

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина