Близките на загиналото при пожар в Германия семейство от Костиево настояват за възмездие

Автор: Plovdiv Now 6118
Близките на загиналото при пожар в Германия семейство от Костиево настояват за възмездие

Съмнения за умишлен палеж споделят близките на загиналите в Золинген българи след пожар в дома им. Миналата седмица в града беше организиран голям протест, а участниците в него настояваха за възмездие и разкриване на истината за пожара, в който животът си загуби цяло семейство българи, предава БНТ.

Загиналите в пожара на 27 март са български граждан - Кънчо  (28 г.), съпругата му Катя (29 г.) и двете им момиченца Галия и Емилия (на 3 години и на 5 месеца). Пожарът избухва в сграда, населявана предимно от мигрантски семейства, какъвто е и целият квартал.

Заради съмнения, че пожарът е умишлен, след трагедията в града се провежда голям протест. На него идва и кметът на Золинген. В своя позиция, качена на сайта на общината, пише, че е говорил дълго с роднините. По тяхна молба призовава гражданите да се въздържат от политически послания. Не става въпрос за нищо повече от дълбоко изпитана човешка болка, сбогуване твърде рано и голяма тъга, пише още Курцбах. Организиран предимно през социалните мрежи, протестът тръгва от центъра на Золинген и стига до подпалената сграда.

В село Костиево почернените роднини на младото семейство са в очакване на телата, за да ги изпратят в последния им път. Разочаровани са, че не са срещнали никакво съдействие от страна на българските власти в Германия. Дори се чудят защо техните близки ще бъдат транспортирани първо до Турция, а оттам – до България. Покрусени са от нелепата загуба на четирите млади живота. Разказват, че са отишли с надежда за по-добър живот и препитание в Германия, но нещастието ги е сполетяло малко преди рождения ден на по-голямото им дете.

Живеели на 4-тия етаж, бащата по-отдавна, жена му и децата от началото на февруари.

"Пожарникарите са казали, че това е ускорител за запалване. Не бензин, не нафта. Укорител за запалване, където са били заляти от първия до последния етаж стълбите и пътят за бягство е бил неосъществим по този начин", разказва Мария Василкова – близка на загиналото семейство.

"По последна информация е имало заподозрян. Не ни казват имената, но той е имал алиби и разследването продължава. Така се надяваме и се молим този, който го е извършил, да си понесе наказанието", добавя близката на семейството.

"Всички твърдят, че това е умишлено запалване, което е започнало от последния етаж. Било е неописуема картина, пожарът е влязъл вътре, имало опити да се излезе, неуспешни, уви. И всички знаем това, което знаем - четирима души не са между нас", каза Илхан Кючук - евродепутат от ДПС.

Властите в града също установяват, че пожарът е бил умишлен, но казват, че няма данни за ксенофобски мотиви. От разговорите си със съседи и близки Илхан Кючук научил, че загиналите са живеели много добре и е имало разбирателство между отделните общности в квартала. Разказва ми, че в многолюдния протест след случая са участвали както българи, така и турци, и германци. Показва и свои видеа от шествието.

"И болката беше една и съща, скръбта, усещането на хората, един много труден момент, че се намира градът", допълни Илхан Кючук.

Близките благодарят на 11 българо-немски дружества, които са събрали много средства за семейството.

"Едно общество е спокойно и в хармония, само когато живее с усещането за справедливост", уверен е Илхан Кючук.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина