Автомивка в Пловдивско отнесе 3 хиляди лева акт за неиздаването на касов бон

Автор: Plovdiv Now 28262
Автомивка в Пловдивско отнесе 3 хиляди лева акт за неиздаването на касов бон

Автомивка в село Цалапица отнесе 3 хиляди лева акт. Санкцията е наложена от НАП след проверка в края на миналата година.

В обекта пристигнал екип от областната дирекция на проходната агенция. Те позиционирали служебната кола в клетката за вътрешно почистване, платили с левче на автомата за самообслужване, машините са се активирали, но касова бележка не била издадена, нито визуализирало такава на дигиталния си дисплей.

На автомата имало монтирано фискално устройство. Към момента на проверката то било в работен режим и било включено към електрическата мрежа, но на дисплея му се визуализирал единствено надпис „Автономен сервизен режим“.

Служителите на НАП веднага повикали управителя и съставили акт на фирмата. След месец било изготвено наказателно постановление, което било връчено на собственика на автомивката.

Последният подал жалба срещу санкцията, която била 3000 лева. В мотивите си, мениджърът вписал, че наказанието е незаконосъобразно, а случаят е маловажен. Като допълнение в обясненията си, управата на обекта посочила, че в момента на проверката автомивката не работила.

Оказва се обаче, че нещата не били съвсем така. По време на заседание в Районен съд била представена справка от Търговски регистър, в която била описана датата на въвеждане в дейност на обекта, която била много преди данъчната проверка.

Съдът констатира още, че както актът, така и наказателното постановление е изготвено от компетентен орган, а вписаното в тях кореспондира с фактическата обстановка и не нарушава правото на защита на санкционираното дружество.

Оборено било и становището, че се касае за маловажен случай. Според магистратите, неиздаването на касов бон при предоставена стока или услуга е сериозно нарушение на нормите в Закона за данък добавена стойност. Що се касае до санкцията, тя е в минимален размер.

По закон за подобни нарушения се санкционират от 3 до 15 хиляди лева за юридически лица. В случая това е първо нарушение на фирмата и затова е наложена именно такава глоба.

Снимка: Илюстративна

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина