Авиоинженери от Техническия политат със самолети в Деня на авиацията

Автор: Plovdiv Now 5948
Авиоинженери от Техническия политат със самолети в Деня на авиацията

Сто студенти и докторанти от специалността „Авиационна техника и технологии“ на Техническия университет – филиал Пловдив ще отпразнуват Деня на авиацията - 12 април на малкото летище „Марица“ край Граф Игнатиево.

Те са поканени там от Георги Бънев – собственик на летището и летец, който заедно с още над 20 свои колеги пилоти, притежаващи собствени самолети, точно в 12 часа ще издигнат в полет най-добрите млади инженери.

„Искаме да мотивираме нашите студенти, като най-добрите и най-смелите се качват и летят на леки самолети. Целта е бъдещите инженери не само да знаят как се прави самолет, но и да усетят как работят машините във въздуха. Инженерната диплома не им дава автоматично и „книжка“ за управление на самолети, но мнозина от тях допълнително карат курсове за летци. Преди това бъдещите инженери ще покажат свои разработки на безпилотни летателни апарати и авиомодели. Те са разработени в Лабораторията за безпилотни летателни апарати на Техническия университет – филиал Пловдив. Оборудвани са с различни системи за управление и на 12 април ще докажат качествата си  в полет.“ - това каза доцент д-р Христиан Панайотов –заместник-декан на факултета по машиностроене.

Заедно със студентите Деня на авиацията ще празнуват и военни летци и инженери от авиобазите в Граф Игнатиево и Крумово, служители от летище Пловдив, от Музея на авиацията, от Ръководство въздушно движение, както и фирми, произвеждащи и поддържащи самолети и части за тях.

Фирмите имат и по-специален повод да бъдат заедно със студентите, защото ще предложат работа на 20 млади инженери, завършващи през тази година бакалавърската си степен на обучение.

            

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина