Ансамбълът на село Войводиново кани на концерт с вход свободен в Пловдив

Автор: Plovdiv Now 21261
Ансамбълът на село Войводиново кани на концерт с вход свободен в Пловдив

Ансамбъл „Войводинци“ кани всички пловдивчани и гости на града да се насладят на част от техния репертоар на Коледен концерт във  Военния клуб на 20 декември от 19 ч. Концертът се организира от Съюз на ветераните от войните на България, Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюз на военноинвалидите и военнопострадалите. Входът е е свободен. 

Народно читалище „Виделина – 1928г.“ с. Войводиново е едно от най-активните в община „Марица“. Емблематичен за Читалището е Ансамбъл "Войводинци", който пише своята история вече 15г. Начело на ансамбъла са хореографът и художествен ръководител Илиана Божанова и музикалният ръководител и корепетитор Тодор Янков, пише PlovdivTime.

През далечната 2004 г. в залата на читалището дейността се свежда до 2 детски танцови групи, 1 женска певческа група и няколко ентусиазирани семейства, сформиращи младежката танцова формация, няколко стари носии, част от които под наем. Ентусиазмът и любовта към българския фолклор бързо дават първите си плодове. Днес ансамбълът наброява над 140 самодейци в четири детски танцови състава на възраст от 4 до 14 г., два младежки танцови състава от 16 до 50 г., женска певческа група и мъжка певческа група, на 30 авторски танца, богат костюмен фонд с носии от почти всички фолклорни области на България. 

Ансамбълът участва в местни, национални и международни фестивали, от които рядко се прибира без награди от призовите места; концертни програми, изяви с благотворителна цел и инициативи на читалището. Tрадиционно детските и младежките формации участват в обичаите Лазаруване и Коледуване. Зад гърба си „Войводинци“ има участия във фестивали и шампионати по фолклор у нас и в чужбина, сред които са: турнета в Холандия и Швейцария, фестивали в Хърватия, Македония, Турция, Австрия, Чехия, Италия и др. Ансамбълът е специален участник на 20-ти Международен фолклорен фестивал Пловдив 2014г. През 2015 година на Ансамбъл „Войводинци“ е присъдено званието „Представителен Ансамбъл“ от Националната секция на ЦИОФФ България. 

През годината гости на Читалището са групи от Германия, Холандия, Швейцария, Великобритания, Япония и САЩ, които изучават българските народни танци и традиции. Гостите се запознават с работата на самодейците в читалището и присъстват на открити репетиции.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина