7 години разследват кражба на булдозер от пловдивско село. Обвиняем е ..кметът!

Автор: Парашкева Иванова 13291
7 години разследват кражба на булдозер от пловдивско село. Обвиняем е ..кметът!

На 9 февруари, в далечната 2012 година 12- тонен булдозер изчезва от улица в пловдивското село Скутаре. Тежкотоварната машина била оставена там от собственика й Атанас Иванов, който я паркирал там със съгласието на свой познат. Два месеца по-късно Атанас отива да вземе булдозера и открива, че огромната машина буквално се е изпарила.  Тъй като булдозерът не бил в движение, изчезването му би могло да се превърне в пълна мистерия. Но това не се случва, тъй като съседи видели как огромен кран товари булдозера на платформа и го откарва.


 „Останах изумен, защото тук не говорим за кола или микробус, а за цял булдозер. Затова тръгнах обратно по следите му” разказва Атанас Иванов. Тъй като в Скутаре повечето хора се познават, бизнесменът бързо разбрал кои са хората , които са натоварили машината. След още няколко разговора и проверки твърди , че стигнал и до „мозъка” на операцията , който за негова изненада се оказал не кой да е , а самият кмет на селото Стоян Добрев.  Атанасов събира цялата документация и  я внася в прокуратурата заедно с подробна жалба за случилото се.  Прокуратурата започва проверка, която впоследствие е превърната в следствие,.   И така 7 години по-късно делото стига до съда.  Срещу Стоян Добрев е внесен обвинителен акт по чл. 195 ал. 1.  за кражба. На 15 октомври бе проведено разпоредително заседание , на което въпреки протестите на защитата на Добрев, на делото бе даден ход.

По делото Добрев е единствения обвиняем. Въпреки, че в кражбата на булдозера са замесени още няколко души, прокуратурата е приела, че останалите не са предполагали , че се замесват в криминално престъпление. Въпреки, че кметът твърди, че няма нищо общо с кражбата, останалите , които са вдигнали булдозера и са го предали на вторични суровини за скрап, разказват  подробности за участието на Добрев в операцията.

Разследването е установило, че кражбата е била внимателно планирана и подготвена, като за целта е бил изработен и документ с невярно съдържание.  Според обвинителния акт няколко дни преди кражбата кметът се свързал със свой познат, собственик на автосалон , казал му че е има стар булдозер, който иска да предаде за скрап и попитал какви документи са му нужни. Поискал документ за собственост от автотърговеца, като се оправдал , че бил загубил своите. Собственикът на автокъщата Тодор Иванов принтирал немски договор за покупко – продажба и дал бланката на Добрев. Кметът върнал договорът попълнен, но не с неговото име и помолил Иванов да му намери кран , с който да вдигнат машината.  Задачата била поверена на Петър Иванов, който наел кран и тежкотоварен камион „Скания”. На 9-ти февруари машините пристигнали пред кметството на Скутаре, а кметът изпратил работник от снегопочистването , който да покаже къде е въпросния булдозер. Оказало се, че булдозерът бил скрит под пряспа сняг, но местният велможа разпоредил та снегорина да отиде и да освободи машината. Няколко часа по-късно булдозерът бил качен на камиона и и откаран в базата на фирма „Транс Метал Инвестмънт” на ул. „Георги Бенев” в Пловдив, където е разтоварен. На служителите бил предоставен фалшивия договор за покупко- продажба.  Теглото на машината било 12 500 кг и на Петър Иванов били платени 6 000 лева. Според показанията на Иванов,  кранистът и шофьорът получили съответно по 400 и 200 лева, а останалите занесъл на Тодор Иванов. Собственикът на автокъщата платил 400 лв. на Петър, а остатък от 5 000 лева дал на кмета.

Графологичната експертиза е установила, че фалшивият договор за покупко- подажба вероятно е бил попълнен от самия Добрев.

Наблюдаващият прокурор Елкин е преценил , че Добрев е основният виновен за кражбата, а останалите замесени лица са смятали, че булдозерът е собственост на кмета и не са подозирали, че участват в престъпление.

По време на разследването са проведени няколко очни ставки между замесените в кражбата. Кметът Стоян Добрев категорично отрича връзката си с всички по веригата и твърди, че Петър Иванов на своя глава е вдигнал булдозера и го предал на Вторични суровини. Свидетелските показания на останалите обаче потвърждават до голяма степен обвиненията на прокуратурата.

Макар и не особено сложно, разследването продължава цели 7 години , тъй като двама от свидетелите са в чужбина. Междувременно кметът Добрев печели още два мандата и управлява селото с размах.  Дали ще изкара новия до край зависи от хода на делото.

Според адвоката на пострадалия бизнесмен – Радослав Бозуков, веднъж вече е направен опит за шиканиране на процеса. На първото насрочено заседание на на 17 септември кметът не е явил и представил болнични, като съобщил , че е бил откаран с линейка от кметството.  Два дни по-късно обаче той е заснет в заведение в селото в доста добро здравословно състояние, което поставя под въпрос представената епикриза.

"Неявяването ми в съда се дължеше на това, че бях в болница. В неделя получих световъртеж и ме взеха с линейка. Говорят, че никъде не съм бил, но аз бях в болница – д-р Махмуд ми е лекуващ лекар. След това се насрочи нова дата за делото" коментира добрев за TrafficNews.

Твърди, че няма нищо общо с булдозера. "Дванадесет години са минали, правят разследване, повдигнаха обвинение на тези, които го откраднаха. Господинът /Тодор Иванов/ видя, че не може да вземе от тях нищо, защото те нямат абсолютно нищо на тяхно име и нямат възможност да му платят, направи така, че нещата се обърнаха и повдигнаха обвинение и на мен. И сега, след като той много добре знае, че тракторът не е мой, се мъчи да извърти нещата, все едно ми вършел услуга. А аз никога не съм го карал да ходи и да прави такива неща, никога!

Този багер стоя там сигурно 15 години и изобщо не ме интересува. Ако исках да го крада, имам приятели, които щяха да го направят на пепел и нямаше никога да го намери. Как ще отида при хора, които изобщо не познавам, за да търся някого да ми свърши работа? В това няма никакъв смисъл!, категоричен е кметът. 

Когато викнаха Тодор Иванов да го разпитват и да го обвинят, той имаше условна присъда. За да не го осъдят и да го вкарат веднага в затвора да си я лежи, той търсеше да се оправдае с някого. Мислеше, че ще успее да се оправдае с мен. Първо беше, че аз съм го бил накарал, а сега се твърди, че той не знаел за какво става въпрос. Има много неща, за които лъжат. Ще си закарам свидетелите да си кажат истината. Нямам нищо общо, казва Добрев.

Тогава бях първа година кмет. Беше завалял сняг до коляно и се чудех кого да хвана да изчисти селото. Ще се занимавам аз с на господина булдозера да го крада …. За мен няма никакъв смисъл, но така е преценил Иванов, съдът ще реши.

Искам да дам по-подробно интервю, дори сега на 11-и е делото. Искам да си кажа абсолютно всичко. Аз пак станах кмет, ще продължа да си работа, но не му прави чест на Иванов да тръгне да ме обвинява. Той дойде при мен с един нечовешки тон, започна веднага да ме обвинява. Аз му казах „Г-не, нямам нищо общо с вашия трактор! Знам къде стои, не знам кой го е взел, така че не ме занимавайте. Той е намерил извършителите за една- две седмици. Не знам защо повдигнаха на мен обвинение. Не може да тръгнат да обвиняват кмет на селото, който си гледа работата, асфалтирал е улици, ремонтирал е площадки, читалище и т.н., и да твърдят, че г-нът бил дошъл да си запали трактора и да си го прибере. Та той стои там от 20 години и е ограбен до шушка! Можете да дойдете в селото и да питате когото и да било – ще ви каже същото" заяви Добрев. 

Бел. ред. Разпоредителното дело бе дни преди първия тур на изборите. Тъй като Стоян Добрев бе сред кандидатите за кмет на Скутаре, не публикувахме текста по време на предизборната кампания, за да не бъде обвинен в политическа поръчка. След  балотажа Добрев ще продължи да управлява още 4 години Скутаре, ако разбира се междувременно не получи осъдителна присъда. 

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина