12 души са арестуваните от престъпната група за производство на цигари в селата Труд и Ръжево Конаре

Автор: Plovdiv Now 6965
12 души са арестуваните от престъпната група за производство на цигари в селата Труд и Ръжево Конаре

12 души са арестувани и обвинени за участие в престъпна група за производство и разпространение на нелегални цигари след акцията, която се проведе вчера в Пловдивско. При нея бяха разбити две нелегални фабрики за производство на тютюневи изделия без бандерол в землището на село Труд и Ръжево Конаре. Четирима от задържаните са български граждани, седем украинци и един молдовец. Продължават да се издирват още 4 души, съпричастни с престъплението. Срещу всички 12 души Специализираната прокуратура е повдигнала обвинения за участие в организирана престъпна група във връзка с нелегалните тютюневи изделия, като се очаква да им бъде поискана мярка за постоянен арест. Тази информация беше изнесена на съвместен брифинг на Спецпрокуратурата, ГДБОП и Агенция "Митници".

"Самата престъпна група е характерна с трайно структурирано и строго разпределение - всеки има свои задължения и членовете ѝ не се месят в делата на другите. Изключително конспиративни бяха - прилагаха мерки, които ние осъществяваме при нашата работа", обясниха от ГДБОП. 

В рамките на вчерашния ден униформени са претърсели общо 8 адреса, 3 МПС-та, едно ремарке и са извършени множество обиски на лица. В ремаркето оставено на паркинг в Пловдив са открити 960 готови мастърбокса цигари без бандерол, които възлизат на около 3,6 милиона лева. Вчера беше проведена едновременна акция в двете фабрики, където бяха задържани работниците, които са произвеждали нелегалните цигари. На място по време на акцията присъства лично премиерът Бойко Борисов и зам.-главният прокурор Иван Гешев. Фабриката край Труд е супермодерна. В нея беше допуснат наш репортер, който показа поточните линии, готовата продукция, както и спалните отделения и битовите стаи, които са обитавали работниците.

Днес стана ясно, че във фабриката е имало не една, а цели две поточни линия за производство на цигари. Едната е била за дебели цигари и е функционирала. Втората е чакала да бъде сглобена, като тя е била пригодена за производство на тънки цигари. 

"Фабриката е нова, започнала е да функционира в началото на годината. Това е изключително модерен завод за производство на цигари с огремен производствен затворен цикъл. Поточната линия е с работен капацитет 2000 цигари в минута. Вчера проведохме и следствен експеримент - заредихме поточната личния, а на работниците беше указано да заемат работните си места. Оказа се, че машините функционират и произвеждат около 185-200 мастърбокса цигари на ден", обясни Сийка Милева, говорител на Спецпрокуратурата. 

Във фабриката са открити 640 мастърбокса цигари готова продукция, 15 кашона тютюн и други изделия за изработката на цигарените кутии и самите цигари, като всичко е било на обща стойност около 2,5 милиона лева. Всички цигарени кутии са с надписи на гръцки език. При операцията за открити листове, на които членовете на групата са водили черно счетоводство, а според записваното всеки ден са издавани около 200 мастърбокса продукция. Престъпното производство е нанасяло огромни щети на държавния бюджет - около 15 милиона месечно.

Самите работници са живели във фабриката и не са я напускали от своето пристигане. Неслучайно са избрани чужденци, които не познават страната и не говорят български език. Оставен им бил българо-турски речник за комуникация между тях. Така според ГДБОП би им било трудно да се ориентирали къде се намират и с кой влизат в контакт, като за шефовете има още един коз - работниците не дават веднага обяснения при евентуално задържане, каквото се случи вчера. Във фабриката е имало изградени спални, кухненски помещения и дори фитнес. Само един българин, роднина на човек от престъпната група, е отговарял за хранителните и битови нужди на работниците, но дори той не влизал с тях в контакт. На лист хората изписвали необходимото им и пускали листа под вратата, за да го вземе българинът и да набави нужните провизии. 

Самата фабрика е изградена при безпрецедентни мерки за сигурност - постройка на принципа сграда в сграда, масивни панели за шумоизолация, филтри на въздуха, за да не се усеща миризмата на тютюна, външните тела на климатиците са били в самото хале, за да не се виждат отвън, дори е използван трансформатор на енергия, за да не се отчита производствен процес. 

Постройката, където се обработвал тютюнът, е с не по малко "предпазители" при евентуална проверка. Цехът между Ръжево Конаре и Ръжево е пълен с бали сено, които са подредени по специален начин с цел прикриване на самото помещение, което се намира буквално сред балите. До него се стига през специален проход между сеното. Намерени са машини за рязане на тютюн, както и барабан за овлажняване и смесване. В балите има таен изход с плоскости и тръба, по която с фенери лицата е следвало да излизат навън при проверка. Барабан за овлажняване, машини са режене. 

"В Ръжево Конаре бяха взети изключителни мерки за прикриване на дейността. Ако човек влезе, видимо нищо не се забелязва - помещенията са празни и изглеждат неизползвани. Самите бали със сено са подредени от всички страни на тайното помещения, което има специален проход, през който минаваш, за да стигнеш. След като проникнахме установихме, че в банята в същата постройка има достъп до друго помещение със специално вградена тръба, за да се изтеглят хората. Имаше и фенери и скейтборд, за да легнат и да се спуснат по-бързо. Тръбата обаче е прекалено надълбоко, беше се сплескала и нямаше да има възможност да бъде използвана. Вчера специален екип на пожарната влезе донякъде. Самият той продължава около 60-70 метра надолу", обясниха от ГДБОП.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина