110 години от първия полет на Симеон Петров над България почетоха в авиобазата в Графа

Автор: Plovdiv Now 5225
110 години от първия полет на Симеон Петров над България почетоха в авиобазата в Графа

В авиобаза „Граф Игнатиево“ отбелязаха 110-годишнина от първия полет със самолет българска собственост в небето на България. Той е осъществен от летеца Симеон Петров на 13 август 1912 година със самолет „Блерио“, предаде БТА.

Днешното честване е посветено на Празника на авиацията и военновъздушните сили – 16 октомври.

Българската бойна авиация има богата и славна история и това е факт, който никой не може да отрече, но за съжаление в нея има много залепнали страници, които не са разгръщани и почти сме забравили. Това каза в приветствието си командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров. По думите му майор Симеон Петров е в една от тази страници – „един забележителен човек, уникален офицер, родолюбец“.

Когато трябва да говорим за подобна личност, винаги се сещам за термина „кода на българина“, каза о.р. полк. проф. Димитър Недялков, преподавател във Военна академия „Г. С. Раковски“. Той припомни, че Симеон Петров е роден на 1 септември 1888 година в Русе. Завършва Военното училище и прочутата Летателна школа на Луи Блерио във френския град Етамп. Винаги съм се питал колко развита трябва да бъде фантазията и ерудицията на човек, за да поиска да лети през 1912 година, когато авиацията е давала много жертви, отбеляза Недялков.

Историкът посочи, че Симеон Петров не само проявява качества на надарен пилот, но и започва да дава идеи. Организирал е и провел първите нощни полети с един ветрови фенер в кабината, а запалени парцали са очертавали пистата за излитане и кацане, разказа Недялков. Пилотът запазва самообладание и каца със спрял двигател, докато всички други са се разбивали.

Симеон Петров започва фактическото обучение на първите авиатори у нас, изработва първата авиационна бомба тип „чаталджа“, основоположник е на идеята да се произвеждат самолети в България.

Войната е перманентното състояние на света, няма един ден, в който да има абсолютен мир, каза историкът. Сега, по думите му, се водят войни за съзнанието и духа на хората и историята влиза в тях. Когато една нация загуби паметта си, тя губи посоката накъде трябва да върви, каза Недялков и допълни, че е добре да знаем какви можем и би трябвало да бъдем по примера на Симеон Петров. Незнанието и лъжата са еквивалент на робството, завърши историкът.

На отбелязването на годишнината присъстваха внуците и правнуците на Петров. Внучката му Весела Петрова разказа за живота на дядо си след Ньойския договор, когато той остава без професия, без пенсия, с голяма семейство, което трябва да издържа. На 21 години става представител на велосипедите на „Пежо“ в България и е първият вносител на велосипеди за гражданите и войската. Петров е инициатор на създаването на колодрума в София и на колоездачния отбор. След време става представител и внася в България грамофонни плочи и грамофони. През 1932 година изучава производството на грамофони плочи, вкарва техника и основава фабриката „Симонавия“. Направил е над 2400 записа. След като национализират предприятието през 1947 година, го кръщават „Балкантон“. То е било е единственото на Балканите и в него са записвали музика гърци, турци, румънци. На 24 февруари 1950 година сърцето му не издържа и на едва 61 години умира, разказа още Весела Петрова.

Командирът на авиобаза Граф Игнатиево бригаден генерал Николай Русев и командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров представиха самолета МиГ-29, на чийто вертикален стабилизатор е изобразен ликът на Симеон Петров. Художник на изображението е Петър Йовчев.

На събитието в авиобазата присъстваха командири на военни формирования от гарнизон Пловдив и военновъздушните сили, представители на местната власт и институции.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина