Жители на село Югово се страхуват за къщите си след ремонта на пътя

Автор: Plovdiv Now 27930
Жители на село Югово се страхуват за къщите си след ремонта на пътя

Къщи могат да се срутят заради некачествено пътно строителство. Това алармираха жители на село Югово. Имотите им са разположени на главния път Пловдив-Лъки, който наскоро беше ремонтиран. Според местните не е изградена достатъчно високата предпазна стена.

Според Бойка Христева проблемите с къщата й започнали лятото, когато е извършено обрушване при разширението на пътя Лъки - Пловдив. Строителите вдигнали 3-метрова бетонна защитна стена. Тя, според потърпевшата, е недостатъчно висока и не предпазва къщата й от свличане:

"Най-силно ме притеснява, че къщата е на много лошо място. Стената е недостатъчна. Има и отцепена земна маса, която при един обилен снеговалеж ще пропадне. Знаете ли какво може да се случи?! Да легнем и да отидем  в къщата надолу, на пътното платно. И тогава ще пострадат и къщи, ще пострадат, не дай си, Боже, пътуващите!", каза Христева пред БТВ. 

"Разбира се, че ни притеснява. Защото тези свлачища, които стават, са опасни и за движението“, обясни Димитър Христев.

Бойка Христева твърди, че преди обрушването по ската имало акациеви дървета, които пазели от свличане. По думите й никой не я предупредил за ремонтните дейности в имота й:

"Но все пак акациите задържаха някаква част от свличането. Всичко беше отрязано, обрушен скатът. Ние, когато дойдохме, видяхме обрушеното – доста страшничко си беше, защото все пак това е голяма къща!", обясни Христева.

"Дали има опасност за самия имот, не мога да кажа. Да, има пукнатина, но вследствие какво е – мисля, че трябва да се произнесат специалистите в тази област. Според мен аз я посъветвах да се замаже тая пукнатина и да се види впоследствие дали се разширява", коментира Владимир Гаджоров, кмет на с. Югово.

От Агенция "Пътна инфраструктура" отговориха:
 
"Ще бъде извършен оглед, за да се прецени дали ремонтните работи са довели до образуване на пукнатината. Проектантът на обекта ще прецени дали мястото се нуждае от допълнително усилване"

От фирмата изпълнител твърдят, че такъв оглед вече е извършен и не е открито нищо нередно:
 
Потърсихме за коментар потърпевшата. Бойка Христева заяви, че никой не я уведомил за проверката и тя не е извършена в нейно присъствие:

 "Не сме доволни! Това си е жива подигравка! Те достатъчно добре са видели и напуканата стена отгоре, и отцепената земна маса, където се намира под къщата!", казва жената.

Потърпевшите ще настояват за независима експертиза.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина