Набират средства за реставрация на уникалната църква в село Югово

Автор: Plovdiv Now 19551
Набират средства за реставрация на уникалната църква в село Югово
Продължава кампанията за набиране на средства за реставрацията на църквата в село Югово. През изминалите две години, откакто тече инициативата, са подновени 57 кв. м. от красивите стенописи, споделят от Сдружение "Онгъл". Уникалният храм „Св. Троица” се намира само на 15 мин. път от Бачково и е прочут със своите 180-годишни стенописи. 

Построен е през 1840-та година и е трикорабна базилика. Поддържат я 8 колони. В тях са слагани стомни, за да има ефект на ехтене.

През 2018 г. започна проектът по реставрация. В момента тече третият етап от него. Спасяването на уникалните стенописи се извършва от екип, ръководен от пловдивския реставратор Елена Кривошиева. Започва се с почистване и ретуширане на около 20 квадратни метра от северната стена на храма.

"За изминалите две години от началото на реставрационно-консервационните работи под ръководството на г-жа Елена Кривошиева и с активното участие на г-жа Екатерина Чавдарова бяха съхранени и подновени 57 кв. м на стойност около 14 300 лв. - дарителски средства от жители на с. Югово, техни роднини, колеги и приятели на Онгъл Асоциация, родолюбиви българи.
През този период партньори и координатори на проекта станаха Исторически музей Попово и Градски Исторически Музей-Самоков", поясняват от Сдружение "Онгъл".
 
За 2022 г. се предвижда реставрацията на стенописите от централния свод на храма с приблизителна квадратура 40 кв. м.
Банковата сметка за дарения е разкрита от Историческия музей в Попово:
Банка ДСК
IBAN: BG82STSA93003110164710
BIC: STSABGSF
Основание: За ремонт на църквата в с. Югово
 
 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина