Община Лъки първа пребори ковид, Кричим и Раковски също са напът

Автор: Plovdiv Now 18012
Община Лъки първа пребори ковид, Кричим и Раковски също са напът

Първа община в Пловдивска област пребори COVID-19. За последните две седмици в Лъки няма нито един заразен. Кричим и Раковски също са напът да обявят края на петата вълна. Там заболеваемостта на двуседмична база е съответно 13 и 16 на 100 000 население. Под 50 на 100 000 души са болните и в общините Карлово, Марица, Брезово, Калояново, Стамболийски и Първомай. Най-много случаи все още има в Хисаря, Перущица и Пловдив-град. Общо за областта заболеваемостта е спаднала до 76 на 100 000 души. Това показват данните на Регионалната здравна инспекция.

Оптимистична тенденция е също, че за последните седем дни в областта няма нито един починал вследствие на коронавирусна инфекция.

Омикрон вариантът все още доминира както в Пловдивско, така и в цялата страна. В Националния център по заразни и паразитни болести са анализирани 90 клинични проби, взети от пациенти с COVID-19 в периода 18 март -06 април  от 18 различни лечебни заведения от 14 области на страната. При всички е установен именно вариант Омикрон и негови подварианти на ВА.1 или ВА.2. 

В Пловдивска област са изследвани 9 проби. При 8 пациенти е доказан подвариант ВА.2, а при един - ВА.1.

От Националния център по заразни и паразитни болести уточняват, че продължават да наблюдава разпространението на SARS-CoV-2 в страната с акцент за търсене на варианти с ускорено разпространение, променена вирулентност и имуногенност, които са с повишено значение за общественото здраве.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина