Областният управител за свлачището в Дряново: Затваряме хотел и къща за гости, евакуираме хората

Автор: Plovdiv Now 10583
Областният управител за свлачището в Дряново: Затваряме хотел и къща за гости, евакуираме хората

Хотел и къща за гости в село Дряново ще бъдат затворени, след като хората от тях бъдат евакуирани. Това стана ясно от думите на областният управител на Пловдив Дани Каназирева. Причината е е опасност от срутване на голяма скална маса, надвиснала над една жилищна постройка, една къща за гости и хотел. 

Първоначално е било евакуирано тричленно семейство от къща, която е в непосредствена близост - под скалните маси. Взето е обаче решение за евакуация и на останалите два обекта, които са е опасен периметър. 

"След извършена проверка дадохме указания за евакуиране на хората, чиито домове са в непосредствена опасност до скалната маса. На проведената спешна среща днес препотвърдихме това решение. Освен къщата под скалите има къща за гости и един хотел, намиращи се по цялата треактория на скалните късове, които могат да се срутят. Решихме и там да няма хора", посочи Каназирева. 

МВР ще изпрати екипи, за да няма някой, който да се изкуши да се върне в сградите, стана ясно още след съвещанието днес. 

"Полицията ще контролира денонощно, за да няма хора, които да застрашат живота и здравето си", посочи шефът на "Охранителна полиция" Виктор Празов. 

За момента тричленното семейство от къщата е евакуирано, а хората от къщата за гости са напуснали мястото за настаняване. Предстои извеждане и на всички гости на хотела. 

"Притеснени сме, има риск за здравето и живота на хората. Докато хора с експертиза кажат, че няма риск и че скалните маси са укрепени – няма да позволим хора са се върнат в сградите", посочи областният управител. 

До края на седмицата кметът на селото ще направи съвместна инспекция с инженери и геолози, които да преценят какви укрепително дейности трябва да се извършват. Комисия по бедствия и аварии към Областна администрация ще заседава в понеделник и ще излезе със становище за нужните дейности за укрепване и обезопасяване. 

"Вариант на обрушване се изключва към този момент. На първо четене проверката е показала, че обилните валежи са причинили срутището", посочи инженер от ОА.  

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина