Най-голямото зимно събитие се провежда на час от Пловдив

Автор: Plovdiv Now 8093
Най-голямото зимно събитие се провежда на час от Пловдив

Звезден отбор от някои от най-големите спортни звезди на България откри Интерски конгрес 2019, който започна в Пампорово. По писта „Стената“ се пуснаха Екатерина Дафовска, Радослав Янков, Александра Жекова, Ренета Камберова, Снежана Дечева, Румяна Нейкова и Йордан Йовчев. Сред гостите на откриването бяха и трима министри.

Интерски конгрес събира в Родопите повече от 1100 ски инструктори и експерти в белите спортове от 35 държави. В програмата са включени 120 уъркшопа по различните направления – алпийски ски, ски бягане, сноуборд, свободен стил ски, телемарк, обучение на хора с увреждания, както и над 70 лекции. В понеделник, сряда и петък са предвидени т.нар. нощни шоу спектакли, а всеки ден ще има сутрешни демонстрации на детайли от постиженията в ски техниката.

Още за атмосферата и реакцията на участниците - вижте във видеото:

 

„Това събитие обединява много федерации и спортисти от различни националности от цял свят”, обясни пред PlovdivNow.bg Радина Жекова.

„Всички тези най-добри ски учители от света са дошли, за да направят своите съчетания и се получава много добре”, сподели от своя страна Радослав Янков.

120 деца от Смолян и Чепеларе от семейства в затруднено финансово положение ще бъдат обучавани безплатно, а специална дарителска акция ще осигури заниманията им със ски до следващия конгрес на ски инструкторите през 2023 година.

„Трябва да стимулираме децата да практикуват спорта, защото той е здраве и дисциплина”, съобщи кметът на Чепеларе Славка Чакърова.

Една от целите на подобни домакинства е реклама на ски курортите. На фона на това министерството на туризма отчита силен финал на сезона. 

Лифтовете в Пампорово работят на пълни обороти, а голяма част от хотелите са заети на 100 процента.

 „Има ръст, който не е малък – над 17%, което е доста и очакваме така да продължи и в бъдеще.”, заяви пред TrafficNews.bg собственикът на „Пампорово” АД Цветелина Бориславова.

Тя твърди, че курортът се радва на устойчив растеж на туристи.

„Много добър сезон и съм най-щастлива от нашия медал на световното по биатлон”, сподели световната ни шампионка Екатерина Дафовска.

Едно от най-големите събития в зимните спортове – Интерски конгрес продължава до 23 март.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина