Министърът на околната среда пристигна край Юговското ханче, проверява токсичната вода

Автор: Plovdiv Now 11638
Министърът на околната среда пристигна край Юговското ханче, проверява токсичната вода

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров току що пристигна край Юговското ханче, за да инспектира проверката на токсичната вода по река Чепеларска и Юговска. 

Припомняме, че късно снощи стана ясно, че в реките е намерено замърсяване с цианиди. На място да се запознаят със ситуацията са и областният управител на Пловдив Дани Каназирева, както и експерти и представители на структурите на МОСВ, Басейнова дирекция Източнобеломорски район, РИОСВ-Смолян и РЗИ.

„От наша страна сме предприели всички необходими действия, уведомени са всички институции, включително и органите на реда. ВиК ще вземат проби и  ще следят за качеството на питейната вода. Напоителни системи ще затворят съоръженията, които отвеждат водата до каналите за напояване и рибарниците, обясни областният управител Дани Каназирева.

Тя уточни, че след проверката ще бъде проведена работна среща в областната администрация и ще бъде дадено изявление с подробности за замърсяването. 

Припомняме, че късно днес при извършено контролно пробонабиране  на водите на река Юговска и река Чепеларска, бяха установени наднормени концентрации на цианиди, при устието на река Юговска, Асеновград и в село Бачково. Министърът на околната среда и водите Емил Димитров разпореди незабавно проверка на случая, която ще бъде направена утре сутринта.

Басейнова дирекция Източнобеломорски район изпрати предупреждение за предприемане на действия съобразно правомощията на общините по поречието на засегнатите реки за предупреждение на населението за замърсяване на водите в река Юговска и река Чепеларска и ограничаване на ползването им.

Предупреждение е изпратено до ВиК Пловдив и РЗИ Пловдив за  необходимостта да извършат анализ за качеството на питейните води от водоизточниците, разположени в терасата на река Чепеларска, а Напоителни системи следва да извършат анализ на водите за напояване, като се вземе предвид, че евентуалният източник на замърсяване е свързан с добив на метали в района на гр. Лъки и да дадат указания за тяхното ползване от населението.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина