Пет живописни места край Лъки, които не са за пропускане СНИМКИ

Автор: Plovdiv Now 206269
Пет живописни места край Лъки, които не са за пропускане СНИМКИ

Малката, но красива община Лъки, намираща се на територията на област Пловдив, предлага интересни и живописни места, които може да посетите за ден, а защо не и да им посветите цял уикенд. PlovdivNow ще ви разкаже за 5 от тях.

Община Лъки  е разположена в Североизточната част на Западните Родопи. Граничи с общините Асеновград, Чепеларе, Смолян и Баните. В непосредствена близост е до Бачковския манастир и курорта Пампорово. Ако имате път към китното градче, населено с гостоприемни и трудолюбиви хора, не пропускайте да посетите няколко местни забележителности, за които не се изисква нищо специално, освен любопитство и любов към природата.

 

Водопад „Сливодолското падало” е най-високият водопад в Родопите (52м). Регистриран е като природна забележителност.  Разположен е в живописна местност сред прохладните гори на резервата “Червената стена”. Красиви са карстовите образувания над водопада с извиращата изпод висока канара вода.  Водопадът се намира  на границата между община Лъки и община Асеновград. До него може да се стигне по пътека, която започва непосредствено след тунела, след с. Бачково, по пътя Асеновград-Смолян. Пътеката е поддържана добре.

Второто място, което обезателно трябва да посетите, ако сте в района на Лъки е водопад „Свети дух“ по река Манастирска, с пад на водата 15 м., покрай който е изградена едноименна живописна екопътека. Тя е с обща дължина около 4 км, сред прохладна гора, красиви поляни и покрай съградени с вяра манастирски параклиси. Стръмният терен по екопътеката е облекчен със стъпала, парапети и атрактивно мостче. За почивка на туристите са изградени кътове за отдих.

Третото място от маршрута е водопад “Гюмбюртията” по река Белишка на около 2 км. след с. Белица, в близост до резиденцията на ДЛС „Кормисош“.

 

Природна забележителност „Скалния мост” е четвъртата стъпка.  Намира се на около 6 км. от гр.Лъки по пътя в посока с.Белица, в местността Шапран дупка, с надморска височина 750 м. „Скалния мост”, с преминаващата под него река Белишка е изключително красив природен феномен. 

Петото място е в град Лъки. На около 10 минути от центъра на града, е изградена атрактивна къща „Природа и наследство”, в която са събрани под един покрив историята на бита и занаятите на родопчани, подредени в етнографска сбирка и уникални кристални образувания от недрата на региона. В нея  има условия да се видят много етнографски експонати, да се чуят звуците на автентичния родопски фолклор,  огласял планината. Осигуряват се възможности за интерпретация на Родопския бит и култура. Осигуреният сензорен информационен киоск е  пътеводител и информатор за туристическите дестинации и културни дейности в региона.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина