Земеделци, отглеждали марихуана за 160 бона край Куклен, се изправиха пред съда

Автор: Ива Модова 20714
Земеделци, отглеждали марихуана за 160 бона край Куклен, се изправиха пред съда

Марин Клинков и Стефан Тараторов, спипани в плантация от канабис край Пловдив, се изправиха пред съда. Мъжете на 43 и 50 години са с повдигнато обвинение за това, че при условията на продължавано престъпление в съучастие като извършители, без надлежно разрешително са произвели и държали с цел разпространение  високорискови наркотични вещества – марихуана/канабис/ с общо нето тегло 27 684,76 грама.

Припомняме, че при спецакция през декември 2018 година, бяха задържани двама „земеделци”, отглеждали марихуана на нива край село Цар Калоян, община Куклен. При операцията били открити наркотици с общо тегло близо 28 килограма. При претърсване в домовете на пловдивчаните са иззети още два килограма от марихуаната, изсушена и приготвена за пласиране.

Марин и Стефан днес се изправиха пред Окръжен съд. По време на разпоредителното заседание те отказаха да признаят вина, но все пак адвокатите им пожелаха да сключат сделка с прокуратурата. Те заявиха категорично, че не желаят казусът да се гледа по съкратената процедура.

Според един от защитниците – адвокат Иван Шилев, налице е допуснато съществено и неотстранимо процесуално нарушение. Доводи за това, юристът посочи унищожаването на основното веществено доказателство, а именно марихуаната.

„Цялото количество, иззето от служителите на Криминална полиция, бе опаковано в черни чували. Вътре обаче се намираха не само лисната маса, а и клони, стъбла и корени от разстенията. Искаме повторна физико-химична експертиза, която да установи точната концентрация на наркотика, както и теглото. Това обаче не може да се случи, тъй като дрогата е унищожена със заповед на прокуратурата”, заяви пред съда адвокат Шилев. Той поиска още назначаването на съдебно-медицинска експертиза на клиента му – Стефан Тараторов, тъй като същият от два месеца е с постоянни припадъци, а в затвора няма лекар, който да го прегледа.

Защитникът бе готов на сделка с представителите на държавното обвинение, но първо поиска повторна експертиза на дрогата,  тъй като оспорват количеството на марихуаната.

С думите на колегата си, бе съгласен и защитникът на Клинков – адвокат Славчо Харалампиев.  Той заяви желание за договорка с прокуратурата, отхвърляйки идеята за съкратено следствие.

„Унищожаването на марихуаната е направено по законов ред. След два огледа и три проби, през различни периоди от време е спуснато разпореждане. Аз съм задължен да издам тази заповед, следвайки разпоредбите за контрол на наркотичните вещества, като в случая количеството му е над 1 килограм”, заяви прокурор Иван Спиров. 

След кратко съвещание съдът реши, делото срещу Марин Клинков и Стефан Тараторов да се гледа по общия ред. Ще бъде призовано вещото лице и свидетелите, като след изслушване на експерта, магистратите ще преценят дали да назначат повторна или допълнителна физико-химична експертиза. Председателят на съда постанови и изготвяне на съдебно – медицинска експертиза, за да се установи здравословното състояние на Стефан Тараторов.

В средата на ноември, „фермерите” отново ще се изправят пред съда. Още тогава ще стана ясна съдбата им.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина