Яврово празнува храмов празник и един век читалище “Пробуда 1923“

Автор: Plovdiv Now 7011
Яврово празнува храмов празник и един век читалище “Пробуда 1923“

На Малка Богородица кукленското село Яврово чества своя официален празник. На този ден своя храмов празник отбеляза старинният храм в село Яврово, посветен на това дивно събитие в човешката история.

По повод Денят, в който се е родила Света Дева Мария, с благословението на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений – викарий на митрополита, възглави архиерейска света Литургия в храм "Рождество Богородично" в родопското село.

Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. апостол Ерм”.

След литургията Професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване "НИКОЛАЙ ХАЙТОВ" гр.Варна, Фондация ПАМЕТ, Община Куклен и НЧ"ПРОБУДА1923", откриха поставените на читалищната сграда в с.Яврово 10 художествени пластики по "Диви разкази", резбовани от учениците и отляти от Фондация Памет, по повод 100 години НЧ"ПРОБУДА 1923". Изваяните символни знаци са по разказите: Калинкините чанове, Козият рог, Черното пиле, Сватба, Букова глава, Ибрям Али, Засукан свят, Мерак, Горски дух.

Присъстваха и кметът на община Куклен Мария Белчева, кметският наместник на Яврово Любляна Ринкова,  арх. Здравец Хайтов и секретарят на НЧ“Пробуда 1923“ Тодорка Дамянова.

В късния следобед в  центъра на Яврово бе раздаден постен курбан за здраве.

Днес есенните празници в китното селце продължават с празничната програма по случай 100-годишнината от създаването на Читалище „Пробуда 1923“.

Книгата „За Яврово с любов“ ще бъде представена  от 10.30 ч в двора на читалището в село Яврово. Проектът е подкрепен от дарители и добротворци, а всички приходи от продажбата ще бъдат дарени за развитие на културно- просветна дейност на читалище „Пробуда 1923“ .

Програмата на събитието  ще започне с празничен концерт- спектакъл с участието на сборна формация от любители самодейци от селата Яврово и Добралък. Гостите ще имат възможност да се насладят и на прекрасния родопски глас на Кремена Сакаджиева, избрана за посланик на фолклора и етнографското наследство, от учредителите на групата за „Родопска песен“.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина