Възстановиха часовниковата кула в Куклен, чакаме щъркелите

Автор: Plovdiv Now 17164
Възстановиха часовниковата кула в Куклен, чакаме щъркелите

Възстановиха часовниковата кула в Куклен след цели 60 години.

Старата кула е построена заедно с читалището през шейсетте години на миналия век. Нея за свой дом е избрал и щъркелът, който  всяка година свива гнездото си там.  През последните години обаче кулата се наклони и е беше силно компроментирана, което е наложило неотложния ремонт. Екипът на кмета Мария Белчева е съгласувал намеренията си с екоминистерството, касаещи временното преместване на щъркеловото гнездо.

Средствата за материалите за пълното възстановяване на часовниковата кула са осигурени от общинския бюджет, а дърводелецът Владимир Гошев е помогнал безвъзмездно с труда си. Комбинатът за цветни метали пък е осигурил необходимата височинна техника за ремонта. През септември миналата година управляващата партия е предоставила нов часовник за кулата, дарение  за кукленци.  Така след повече от половин век часовниковата кула в центъра на Куклен е напълно възстановена. От общинска администрация се надяват щъркелите отново да свият гнездото си там за радост на големи и малки.

„Възстановяването на часовниковата кула беше важно не само заради щъркелите, но и  защото тя има особена и сантиментална стойност за жителите на града.“-  коментира кмета Мария Белчева.

И макар, че има стара приказка – „Спре ли часовникът да работи, значи времето в селото е спряло”, градоначалникът  не спира. Още миналият мандат бе стартиран проект за цялостно обновяване на градския площад в общинския център. Стойността на проекта е 320 хиляди лева, който е изцяло финансиран от КЦМ. Днес проектът за „Реконструкция и реновиране на централния площад“ е почти завършен. Предстои финализирането му  с  последния етап и довършителни мероприятия.

Предстоящите инициативи на общинската администрация са свързани с обновяването на читалището. Така ще бъде напълно завършен цялостния облик на централната част на Куклен. Съвместно с Местната инициативна група в ход е проект „Модернизация и оборудване“. Проектът е одобрен на местно ниво и е получил максималния брой точки, което дава основание и за одобрението му от финансиращия орган Държавен фонд“Земеделие“. Проектът включва цялостен ремонт на сградата, отопление, климатизация, пълна реконструкция на зрителната зала със сцената и седалките, осветление, подмяна на врати, боядисване и нови тоалетни. От Община Куклен се надяват до месец след като бъде одобрен да бъде подписан договор с Фонда.

 

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина