Шепоти от родопски приказки превръщат село Добралък в международна сцена

Автор: Plovdiv Now 5352
Шепоти от родопски приказки превръщат село Добралък в международна сцена

“Шепоти от родопски приказки” е приказно представление - пътешествие от Франция до България. Проектът е на “Театър по пътя”, Асоциация за представления Трибалт, Франция (Théâtre des Chemins, Association  Trib'alt Spectacles (France), в партньорство със Сдружение “Открити пространства” (България) и Българска асоциация за алтернативен туризъм (БААТ). През юли 2018 г. френската трупа ще тръгне от планините в района на Ардеш към село Добралък, община Куклен, в Родопите. С колеги от Германия, Финландия и България те ще поканят публиката на три тематични творчески работилници и две представления.

В дните 22-25 юли 2018 г. в Добралък ще има фолклорно пеене и импровизация - участниците ще обменят песенен материал от европейски вокални традиции (България, Франция, Финландия, Германия) и ще изградят общ репертоар, който да послужи за съпровод на представлението "Шепоти". Водещи на работилницата са Феня Абрахам, Мадлен Щанге, Еми Куянпаа.

Пак тогава (22-25 юли 2018 г. ) започва и разказването на приказки. Работилницата е въвеждане в изкуството на разказвача - как да се завладее публиката и да се вдъхне живот на казаното. Ще се упражнят изразните средства на тялото (жестове, походка, ритъм, глас), словесните импровизации, ще има игрови упражнения за изказ. Водещ е Рафаел Фор, преводач - Мария Казасова. От 22 - 26 юли 2018 г.  е „Пътуване през сетивата“ . В него участниците ще се запознаят с метода сетивен театър - лабиринт и как да привличат вниманието на публиката с театър на сетивата. Водещ - Милена Станоевич. Участниците в работилниците  могат да се включат в създаването на представленията.

На 27 юли 2018 г. "Пътуване през сетивата на Добралък" ще превърне цялото село в сцена и ще преплете спомените на жителите, свързани с Добралък, и тези на артистите, изследващи автентичната среда на мястото.

На 3, 4 и 5 август 2018 г. е представлението - пътешествие "Шепоти" - мултижанрово представление сред природата с  музика, поезия, акробатика, разказване на приказки. Публиката ще се включи във вплитането на родопски мотиви в приказката, извървяла дълъг път от далечни земи. Достъпът до всички събития е свободен. 

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина