„Шепоти от родопски приказки” превръща планинските села в сцени и лабиринти

Автор: Валерия Василева 6004
„Шепоти от родопски приказки” превръща планинските села в сцени и лабиринти

Родопското село Добралък ще заговори на френски, немски и фински до 5 август с гостуването на пътуваща трупа „Театър по пътя”.  Инициативата „Шепоти от родопски приказки” ще заживее с историите на актьори, музиканти, циркови артисти, както и разказвачи на приказки, като част от програмата на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019”.

„Театър по пътя“ е френска трупа, която през юли 2018 ще поеме артистичното си пътешествие от френските планини в района на Ардеш към Родопите. Очаровани от културата, традициите и природното богатство на тази част от България, артистите на „Театър по пътя“ и техни колеги от Германия, Финландия и България ще стигнат заедно до Родопите, за да изследват българските традиции и да поканят публиката на две представления.

На  27 юли се проведе театър на сетивата - лабиринт „Пътуване през сетивата на Добралък“. Представлението предложи на участниците да изследват физическата и духовната среда на Добралък, преминавайки през лабиринт, наситен с преживявания - слухови, визуални, осезателни, обонятелни и вкусови. Цялото село се превърна в сцена, а публиката минаваше индивидуално по определен маршрут, непосредствено въвлечена в театрално взаимодействие като лично приключение.

В три поредни дни - 3, 4, 5 август, публиката е поканена да участва в приказното представление - пътешествие „Шепоти“. Начална точка е Добралък. От там зрителите ще поемат по горските пътечки към приказен свят, изтъкан от музика, поезия, акробатика и вълшебни пейзажи. Сред естествената сценография на природни картини публиката ще се включи във вплитането на родопски мотиви в приказката, извървяла дългия път от далечни земи до Родопите.

Културният обмен между български, френски, немски, финландски и швейцарски артисти и публиката ще насели запустяващите села в Родопите с нов живот, нови театрални форми и многобройни посетители.

„Шепоти от родопски приказки“ e съвместна инициатива на “Театър по пътя”, сдружение “Открити пространства” и Българската асоциация за алтернативен туризъм (БААТ). Проектът ще се реализира две години като част от клъстър “Регионале” на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019”.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина