Ромите от Куклен депозират жалба за полицейско насилие до главния секретар на МВР

Автор: Ива Модова 8777
Ромите от Куклен депозират жалба за полицейско насилие до главния секретар на МВР

Ромите, задържани след свадата в Куклен, са депозирали жалба за полицейско насилие до главния секретар на МВР Ивайло Иванов . Тяхното желание е да се започне разследване на случая от Главна дирекция "Национална полиция", а не от местно ниво, тъй като пловдивската полиция според тях е пристрастна.

Арестуваните братя Карагьозови заявиха в съдебна зала, че върху тях е оказано насилие, както в деня на инцидента, така и в следствения арест. Били са малтретирани физически да подпишат самопризнания за деянията.

„Били са удряни с бухалки и колани, след което поливани с ледена вода. Едно от задържаните лица – 16 годишният Кънчо е бил принуждаван да облизва пода, тъй като бил жаден. Поискал чаша вода, но бил залят с кофа вода и каран да пие от земята. Останалите мъже са били налагани до такава степен, че на клиента ми  Румен Карагьозов му е скъсано ухото”, заяви адвокат Станчев. Действително младият мъж бе доведен в съдебна зала с превързано ухо. Той разказа, че във въпросния ден кавгата е била започната от съседите му, които дори се нахвърлили върху тях.

„Видях баба ми паднала в двора на Шаламанови. Отидохме веднага с майка да й помогнем, но тогава се появи Николай, който удари майка. Намесих се и започнах да му викам, тъй като това е жена и не е редно да посяга. Аз дори не съм го удрял. Тогава дойде полиция. Единият униформен удари майка ми и я прати до патрулката. Там тя се облегна на прозореца, но другият полицай й затисна пръстите и потегли нарочно, за да я повали на земята. Аз тръгнах да й помагам и ударих задната част на автомобила, но стъклото се счупи”, заяви Румен Карагьозов. Думите му бяха потвърдени и от брат му, който също се оплака от полицейското насилие.

Роднините на обвиняемите дойдоха за заседанието, ала бяха изгонени от залата заради викове, че момчетата са невинни. Бабата на братя Карагьозови заяви пред съдебната зала, че е видяла всичко и че внуците й не са посягали нито на комшиите, нито на униформените.

„Те биеха наред, момчетата не са направили нищо. Прибраха в ареста дори хора, които само гледаха отстрани”, заяви възрастната жена.

Какво още разказаха защитниците на ромите може да видите във ВИДЕОТО:

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина