Психиатрия, арест, отговорност? Един от ромите, вилнели в Куклен, полудял заради дрога

Автор: Ива Модова 11054
Психиатрия, арест, отговорност? Един от ромите, вилнели в Куклен, полудял заради дрога

Има възможност Иисус Атанасов да не може да носи наказателна отговорност поради психически проблеми. Това стана ясно преди минути по време на обжалването на мярките за неотклонение на братята Румен и Васко Карагьозови и Иисус Атанасов, обвинени за мелето в Куклен. Съдът обаче не уважи исканията и остави тримата зад решетките, въпреки пледоариите на защитата, предаде репортер.

Адвокат Станчев, представляващ Иисус, депозира пред съда експертиза от Центъра за психично здраве, че същия се е лекувал февруари месец. Той бил неадекватен и си говорил сам, след злоупотреба на дроги.

Защитникът заяви, че след среща с клиента си научил, че родителите му са на лечение в психиатрията. Семейството му се състои от 8 члена и живеели в крайна нищета. Поради липсата на финансова възможност, той поиска най-леката мярка за неотклонение. Освен това Станчев коментира, че в показанията си свидетелите не коментират присъствието на момчето, което може да означава липса на съпричастност към деянието. Адвокатът направи и едно сериозно предположение: „Възможно е Иисус да не може да носи наказателна отговорност, поради психическото му състояние“.

Днес тримата задържани отново поискаха да излязат на свобода. Припомняме, че преди дни Районният съд в Пловдив им наложи най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража". Момчетата имат по няколко повдигнати обвинения, като за две от тях законът предвижда наказание затвор. Става дума за нанасяне на телесни повреди на полицейски служител при изпълнение на служебните им задължения и за унищожаване на патрулен автомобил в условията на хулиганство. 

На предходното съдебно заседание, обвиняемите и защитниците им надълго и нашироко разказаха пред съда, че нечовешки тормоз, на който са били подложени ромите по време на задържането и в ареста, като затова са входирали и жалба. 

Защитникът на братята Карагьозови за втори път поиска да бъде допусната до разпит бабата на момчетата, за да се изясни цялата ситуация около инцидента. Според адвокатът, в нейните показания се крие истината, като тя щяла да разкаже кой е инициирал боя. Прокурорът обаче възрази относно искането, тъй като на тази фаза на производството е недопустимо и излишно. В полза на държавното обвинение бе и съдебният състав, който отхвърли искането на адвокат Иванов.

Адвокатът посочи, че не са налице доказателства срещу братята. Той добави, че много от свидетелите не са били разпитвани и в последствие ще се изясни, че момчетата са започнали боя. Той припомни, че майката на Васко и Румен е била задържана също за 72 часа в ареста, като и тя е била малтретирана.

„Бити са били и синовете й в ареста. До момента обаче никой не е отчел този факт“, посочи защитата.

Момчетата не са криминално проявени, имат постоянен адрес и няма данни да има опасност да извършат друго престъпление, считат още адвокатите. Адвокат Иванов посочи, че тежката мярка спрямо братята и Иисус е взета заради медийния интерес към делото, а не заради характера на самото деяние.

Прокурорът обаче изказа категорично, че счита преценката на магистратите, оставили братята в ареста, за правилна и настоя определението да бъде потвърдено. Според държавното обвинението са налице всички предпоставки за налагането на най-тежката мярка за неотклонение.

Съдия Захова, която разглеждаше обжалването на мерки, се съгласи с прокуратурата и посочи, че има достатъно доказателства, обуславящи предположението за авторство. Налице са данни, че и тримата могат да извършат други престъпления, посочи тя. Магистратите обаче счетоха, че няма опасност обвиняемите да се укрият, като въпреки това, не пожелаха да изменят мерките за неотклонение на по-леки. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина