Пламен Гошев: Каквото мога, ще сторя за хората и за общината

Автор: Валерия Василева 12914
Пламен Гошев: Каквото мога, ще сторя за хората и за общината

Пламен Гошев е общински съветник от квотата на ПП ГЕРБ. Веднага след изборите през 2015 година, той бе избран за председател на Общински съвет Куклен. На 15 септември 2018 година бе избран за общински ръководител на партийната структура на ПП ГЕРБ в Община Куклен, а малко по-късно, на 26 октомври 2018 година е освободен от председателското място в местния парламент.

Г-н Гошев, на 26.10.2018 година Вие бяхте сменен като председател на Общински съвет Куклен. Как ще коментирате тези събития?

– Балансът на силите в местния парламент беше променен още в началото на 2018 г., когато Димитър Сотиров напусна Общинския съвет и на негово място влезе Стефан Куцинов. Окончателно отпадна и идеята за представителство на Реформаторския блок в този съвет и така демократичността в местното ни управление беше напълно заличена.
Няма да коментирам действията на избраните с гласовете на реформаторите, защото за всички в Куклен е ясно чии интереси защитават те. Ясно е, че от началото на 2018 година, общо осем съветници решават в полза на кметския тандем: Мария Белчева и Тунджай Наимов, които оттогава работят в абсолютен комфорт. Дълго време бях изправен пред избора – или да се съобразявам с техните интереси, които не считам, че са свързани с обществените, или да чакам момента, в който най-накрая ще се решат да ме освободят от председателското място. Предпочитах да гледам хората в очите и до последно правих каквото мога да отстоявам общите интереси.

С какво не бяхте съгласен и за кое сте настоявали в Общинския съвет?

– Това, за което до последно съм настоявал и успях да спечеля подкрепа, е например довършването на ул. „Възраждане“. Не с пълен, но със сравнително добър успех, за мен и за кукленци, водих борба срещу увеличението на данъчните тежести. Ще напомня за борбата срещу инсенератора, за който аз първи алармирах. Инициирах създаването на комисия в Общината с участие на по-широк кръг експерти и общински съветници, чийто становища да гарантират по-реални оценки при продажбата на общински имоти, за да се избегнат продажбите на ниски стойности.

Мога да изброявам дълго, но по-важното е, че аз, както и още няколко съветници, сме категорично несъгласни с хаотично управление в общината. Настоявахме също така, но за съжаление, не успяхме да се наложим, да се направят някои от главните улици в по-малките населени места. Вместо това беше взето решение, да се сменят плочките около читалището, въпреки че след година, две, предвиждахме точно оттам да започне пътно разширение. Там трябва да се направи джоб, чрез който да не се спира движението в участъка от автобусната спирка до училището, където всяка сутрин и вечер спрелите автомобили пречат на движението.

За съжаление, председателят на Общинския съвет не разполага с лостовете за влияние, както е например кмета или зам.-кмета на общината. За разлика от кмета, председателят на съвета не може да кадрува, да се разпорежда с финанси, да сключва договори, да възлага поръчки и т.н. Той има само предимство пред останалите общински съветници в това, че организира и води заседанията на местния парламент и има достъп до повече информация. Освен това получава заплата (усмихва се). Затова и смяната ми на председателското място не беше някаква дилема пред кметския тандем, нито пък беше нещо неочаквано. Така или иначе, аз нямам желание да ръководя съвет, в който взимат превес опорочени стратегии с неясни ползи за хората.

А разочарован ли сте? Промяната на силите в местния парламент означава ли, че няма да сте така активен в местната политика, както преди?

– Напротив! Ще продължа да бъда част от обществения живот на общината. А и не виждам от какво да съм разочарован, тъй като действията на противниците ми са естествена реакция на моето несъгласие с властта и с това, което те избират да вършат докато са в управлението. Това е естествен процес.

Няма как да се надяваме, че тези хора ще се променят. А излизането от статуквото ми на председател на този съвет, в сегашната местна власт, ми дава още повече надежда, че мога свободно да работя за промяна и ви уверявам, че нямам никакво намерение да разочаровам съгражданите си. Каквото мога ще сторя за хората и за общината, в която съм роден, където живея и живеят децата ми. Аз съм общински съветник. Редовно взимам отношение по всички въпроси в съвета и където мога, налагам аргументите си и влиянието си изцяло в подкрепа на съгражданите от общината. Интересно защо, след като ми беше гласувано недоверие, ме поканиха да оглавя Постоянната комисията по бюджет, финанси, селищно устройство и общинска собственост. Отказах!Клоунадите не са в моя стил.

Вие оглавихте структурата на ПП ГЕРБ в Община Куклен. Но с какво може да се похвалите, че е свършено от Вас или с Вашата помощ, например? Какви цели си поставяте като общински ръководител?

– На провелото се общо събрание през април тази година, бях избран за общински ръководител на ПП ГЕРБ. Именно тази подкрепа ме амбицира да оглавя структурата и да продължа работата си за община Куклен. ПП ГЕРБ може да няма сама по себе си мнозинство от съветници в местния парламент, но е първа политическа сила по брой гласоподаватели в община Куклен на последните парламентарни избори през 2017-а.

За периода на управление на сегашното правителство и благодарение на усърдна работа на местната структура, извоювахме огромна финансова подкрепа за община Куклен. Около 1 млн. лева бяха отпуснати допълнително от Министерски съвет за асфалтиране на улиците в момента, пред които кметицата гордо се снима, а един от заместниците е доволен, че има възможност да възлага строителство за стотици хиляди.

Благодарение на личната ми ангажираност, осигурихме 100% финансиране в размер на близо 800 хиляди лева за пълен ремонт и оборудване на детската градина. Остава да разберем как кмет и зам.-кмет ще похарчат парите след проведената обществена поръчка. Бяха отпуснати 500 хил. лв. за укрепване на свлачището по пътя за село Цар Калоян и още 800 хил. лв. за подобряване на инфраструктурата на местността „Капсида“.

Отново с личната ми ангажираност беше създадено, а след национална конкурсна процедура беше класирано и заработи Сдружение „Местна инициативна група „Асеновград – Куклен“, чрез което общините и бизнесът ще имат възможността да ползват над 5 млн. лв. за подобряване на инфраструктура, условия за бизнес и други. Не случайно, на първото общо събрание на сдружението, с широкото участие на местния бизнес, неправителствените организации и на самите граждани бях подкрепен да представлявам общината в МИГ-а.

Но за разлика от други, които гледат само как да изпъкнат, ще отбележа, че за да се случи всичко това, заслугите не са само мои. Те са на всички служители, външни експерти и приятели на общината, участвали в тези инициативи и мероприятия, в това число и на хората, без които общината няма как да бъде представлявана и подписвана върху съответните документи – кмет и зам.-кметове.
Аз лично държа повече на действието, отколкото на говоренето и на това – да съм обективен в решаване на проблемите. Това не се харесва на определени кръгове. Може и да не е направено много, но все пак изброеното по-горе не е малко. Но резултатите можеха да са много, много по-добри, ако бях оставен да работя свободно и ако кметската институция се вслушваше по-често в моите съвети. Това са само част от фактите, които ми дават самочувствие да работя като общински ръководител на ПП ГЕРБ – Куклен. А целите ми са свързани с една по-добра община и с това да имам доверието на съгражданите.

Какво ще кажете или пожелаете на съгражданите си преди празниците?

– Да бъдат здрави е най-важното. Да се разбираме, уважаваме. Да си помагаме. Ще пожелая и една хубава, мирна Нова година, изпълнена с берекет и много радост. Весели празници!
Интервюто е дадено на 19.12.2018 година.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина