Панихида и възпоменание в Куклен за 151-та годишнина от трагичната гибел на Левски

Автор: Plovdiv Now 3648
Панихида и възпоменание в Куклен за 151-та годишнина от трагичната гибел на Левски
Кукленци почетоха 151-та годишнина от трагичната гибел на най-свидния български син - Апостола на Свободата Васил Левски, революционер, идеолог на българската национална революция, организатор и ръководител на българското националноосвободително движение.
 
В централния парк, пред паметника на загиналите кукленци във войните за национално обединение на България, бе отслужена панихида от свещениците Отец Янко и Отец Иван.
 
Церемонията завърши с полагане на венци и цветя на паметника и едноминутно мълчание.
 
В знак на признателност пред геройството и силния дух на Апостола, венци и цветя поднесоха Мария Белчева – кмет на Община Куклен, Ива Дичева- председател на Общинския съвет, ученици и деца, признателни граждани.
 
Със силни думи за Дякона, се обърна кметът Мария Белчева към присъстващите.
„Най- чистият българин, който даде живота си за народните дела- Апостолът на свободата.
Като че ли българският народ го канонизира приживе, и нямаше как да е друго яче, тъй като в онези обезверени времена, времена на тъмнина и загуба на надежда, се появява един човек, който винаги е весел, ведър, с песен на уста, дори в най-трудните времена, както пише Ботев в едно от писмата си.”- каза от трибуната кметът Белчева. Тя продължи с думите си за Левски и заяви, че той е човек, който проповядва равенство и свобода за всички независимо от тяхната религия и народност; човек, който вдъхва у българина увереност, че сам може да вземе в ръцете си собствената си съдба и не му е нужда чужда помощ.
“Звездата на Левски грее на небосклона, от нас се иска само да погледнем нагоре и да я видим. Тогава ще разберем, че Левски живее в сърцата на всеки един от нас.” - заключи Белчева.
 
Председателят на Общинския съвет Ива Дичева посочи, че винаги когато произнасяме името на Васил Левски, в нас се пробужда чувството за непримиримост, непреклонност, за свобода и справедливост.
 
“Основният смисъл на неговата саможертва трябва да ни съпътства във всеки един ден и всяко наше действие”- заяви Дичева.
В програмата посветена на 151-та годишнина от обесването на Апостола взеха участие ученици от СУ „Отец Паисий“ – град Куклен със стихотворения посветени на Апостола и с изпълнения на фанфарния оркестър при училището. Стиховете изпълниха учениците- победители в рецитаторския конкурс на училището, посветен на Левски.
 
Децата от ДГ“Приятели“ пяха и рецитираха, а вокална школа “Музичко” представи авторската песен за Васил Левски по музика на ръководителя на школата Валентина Трендафилова.
 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина