Откриват високотехнологичен завод за милиони левове край Куклен

Автор: Plovdiv Now 46302
Откриват високотехнологичен завод за милиони левове край Куклен

Високотехнологичен завод за производство на металорежещи машини ще бъде открит през май тази година край Куклен. Собственик е дружество с немски и турски капитали, което е вложило 10 млн. лева в предприятието, разположено върху 25 дка. В него ще работят 100 души, а продукцията ще се реализира на българския пазар, в Германия, Турция, Близкия изток, Южна и Северна Америка. Инвеститорът има три фабрики в Мюнхен, Щутгарт и Турция и изнася в над 60 държави, съобщава „24 часа“.

 Тъй като е от клас А, кабинетът е отпуснал на община Куклен 313 469 лева за инфраструктурата около промишления обект. "Там ще се направят канализация и две улици. Вече подписахме договор за строителство. Ако времето се задържи хубаво, започваме в края на януари", обясни главният инженер на Куклен Тодор Лозанов. Още две големи турски компании преговарят в момента за закупуване на парцели край Куклен.

"Едната е водеща в областта на логистиката, а другата възнамерява да вдигне фабрика за металообработващи машини", уточни инж. Пламен Панчев от "Тракия икономическа зона". По думите му районът от около Куклен се превръща в атрактивна дестинация за инвеститори, тъй като разполага с удобни връзки - има излаз на разширеното Асеновградско шосе и е близо до летището.

В зоната вече са построени няколко завода. Лентата на последния, който е на голяма турска фирма, бе прерязана през ноември м.г. от премиера Бойко Борисов. В него се произвеждат фарове за световно известни марки автомобили. За да решат проблема с недостига на кадри, в "Тракия икономическа зона" са създали професионален учебен център, където работници и служители от предприятията в Пловдивския регион повишават квалификацията си.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина