Незаконният краварник в двора на къща продължава да тормози жители на Куклен

Автор: Соня Желязкова 17442
Незаконният краварник в двора на къща продължава да тормози жители на Куклен

Натрапчива миризма, денонощно мучене и плевня, която е развъдник на мишки. С тези доводи граждани продължават да пускат жалбите срещу свой съсед, който от години отглежда едър добитък в двора на къщата си в Куклен. Мъжът е изградил незаконен обор и в него полага грижи за две крави и едно теле.

Преди три месеца ви разказахме историята на семейството на Костадин Стамболов, чиито двор и къща споделят обща ограда с обора, където се гледат животните. Още през май бе установено, че това нарушава Наредба 23 на Община Куклен за минимум 6 метра отстояние от съседни имоти. Ясно бе и че дейността по отглеждане на животните не е регистрирана в БАБХ, както и че постройката им е незаконна.

По повода стопанинът бе глобен, издадено бе и наказателно постановление, но въпреки това повече от година въпросният бавеше процедурата по преместването на обора. Непосредствено преди публикация на TrafficNews по темата – съседът на Стамболов успя да намери друго помещение – отново в двора си, където да премести животните.

Новият обор обаче също граничи със съседен имот – този на Марияна Маринова. На 26 юни тя е подала жаба по повода до община Куклен, в която моли отглеждането на едрия добитък да се случва на друго по-подходящо за това място.

Миналата година в плевнята на съседа бяла плъзнали мишки. Те идваха и в нашия двор. Говорих с кметството, молих за съдействие отдел „Екология“, защото беше нетърпимо. Представете си каква зараза може да плъзне навсякъде. В крайна сметка съседа сипа някаква силна отрова и те измряха. Всеки ден в двора си обаче намирах по 2-3 разложени мишки. Беше нетърпимо“, споделя Маринова.

По думите и в момента проблемът с мишките е решен, но остава дискомфортът от неприятната миризма и мучетено на животни. „Този обор е малък, неприемливо е да затвориш животинките там“, допълва тя.

По този повод Маринова апелира Общинския съвет на Куклен да преразгледа Наредба 23 в частта, в която разрешава отглеждане на животни до жилищни постройки.

Междувременно на 27 юли жалба е била подадена за пореден път и от семейството на Стамболов. В нея те поясняват, че преместването на кравите на 6 метра, не е довело до резултат и молят кметството да предприеме мерки.

Медията ни потърси за коментар Община Куклен. Оттам отговориха единствено, че по жалбите се работи. Изпратихме и официално допитване какви точно са предприетите до момента действия. До публикуването на материала отговори не са постъпили до редакцията ни.

Очаквайте подробности.


Снимки на мишките са заснети през лятото на 2022г. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина