НЧ“Пробуда 1923“ в Яврово стана на 100 години

Автор: Plovdiv Now 8816
НЧ“Пробуда 1923“ в Яврово стана на 100 години

Днешният ден се превърна в своеобразна родова среща на млади и стари жители на селото, потомци на старите явровски фамилии, много гости и приятели.

Празникът по случай 100 годишния юбилей започна с концерт- спектакъл с участието на сборна формация от любители самодейци от селата Яврово и Добралък. Гостите  имаха възможност да се насладят и на прекрасния родопски глас на Кремена Сакаджиева, избрана за посланик на фолклора и етнографското наследство, от учредителите на групата за „Родопска песен“.

Повечето хора  свързват Яврово с родното място на талантливия майстор на словото - писателя Николай Хайтов, който увековечи автентични истории с местен диалект, описващи бита и нравите на родопчани. Негова и фразата: „Яврово е пъпът на Вселената“.  Защото явровци дават на децата си корени и крила.  Корени - да знаят къде е домът им и крила- за да отлетят и да бъдат полезни с онова, което са научили.

Кметът на община Куклен Мария Белчева уважи специалния  ден на Яврово и от сцената на тържеството заяви:

„Яврово винаги е било специално място.  Още от 1080 години имаме сведения за него. Убедена съм , че 100 години читалище „Пробуда“,   означава 100 години усилен труд. Животът в Яврово никога не е спирал, а явровци винаги са били будни и всички знаем колко известни и полезни за обществото хора, за  България и света са произлезли оттук.

Това което имаме днес като читалищна дейност и излиза извън пределите на общината и страната ни е доказателство за неуморния труд, който всички полагате.

Яврово е място със специална енергия и винаги привлича хора, които са полезни. Един такъв човек е Тодорка Дамянова, която с неуморния си труд привлича около себе си още хора и благодарение на нея Яврово е това, което е като културен живот.“

Като дар на признателност за цялостната  дейност като секретар на читалището, Белчева връчи плакет на Тодорка Дамянова от името на Община Куклен.

„С благодарност за популяризирането и развитието на културното дело в община Куклен.С уважение, почит и признателност за всеотдайната работа и дългогодишен принос в читалищната дейност.“- е изписано на плакета.

Книгата „За Яврово с любов“ бе представена днес в двора на читалището. Творбата е написана в чест на 100 годишнината от основаването на НЧ „Пробуда 1923“ от Тодорка Дамянова и Таня Костадинова. Проектът е подкрепен от дарители и добротворци, а всички приходи от продажбата ще бъдат дарени за развитие на културно- просветна дейност на читалище „Пробуда 1923“ .

На страниците достойно място намират и имената на смели балканлии - явровци, пожарникари. Оказва се, че 29 души с явровски корен са избрали тази достойна професия още с отварянето на пожарните служби в Пловдив и Асеновград, където и до днес самоотверженото им дело продължават техните наследници. Самата Таня Костадинова е трето поколение с огнеборци в семейството - дядо ѝ и баща ѝ са служили като пожарникари в Пловдив, а тя отговаря за „Връзките с обществеността“ в пловдивската Пожарна.

Това е вторият общ проект двете авторки. Първият - издаването на селски вестник „Яврово“, в който са публикувани разкази, статии и рисунки на деца, които прекарват безгрижните си летни месеци в селцето.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина