Наближава Денят на Земята, събития ще има в Пловдив, Карлово, Куклен, Крумово

Автор: Plovdiv Now 19551
Наближава Денят на Земята, събития ще има в Пловдив, Карлово, Куклен, Крумово

Световният ден на Земята ще отбележим другата седмица, на 22 април, четвъртък.

Регионалната инспекция по околната среда и водите в Пловдив (РИОСВ) организира подготвя кампания, а предвидените инициативи ще станат част честването от най-масовия празник в света, отбелязван от над 1 милиард души в 192 държави вече повече от 50 години.

Екоинспекцията провокира гимназистите от ПГ „Братя Евлогий и Христо Георгиеви“ в Карлово да се включат в социална кампания под мотото „Аз мога!“, която има за цел да се превърне в една мащабна кауза за опазване на околната среда. Младежите вече подготвят фотосесия с изработени от тях плакати, картички и колажи, чрез които по артистичен начин ще изразят своето виждане по въпроса за опазване на Земята и какво може да направи всеки от тях за това, която ще бъде представена на 20 април.

На 21 април ученици от СУ „Отец Паисий“ в Куклен ще посетят автоматичната измервателна станция в града, където ще се проведе открит урок от екоексперти за осъществявания мониторинг и качеството на атмосферния въздух в района.

Екоинспекцията ще се включи в отбелязването на празника в три учебни заведения в Пловдив на 22 април. Децата от ДГ „Чучулига“ са подготвили програма, посветена на природата и собственоръчно ще разкрасят с цветя двора си, а учениците от ОУ „Елин Пелин“ ще демонстрират изработването на дрехи от отпадъци и ще рисуват с тебешири върху асфалт.

На тази дата ще бъде и официалното откриване на екостаята на открито в двора на ОУ „Христо Ботев“ в село Крумово, общ. Родопи, изградена с финансиране от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда в края на миналата година. Експерти на екоинспекцията ще разкажат на учениците за защитените територии и видове в Пловдивска област, след което е организирано залесяване с цветя и дървета на мястото на почистено нерегламентирано сметище край селото.

В 10:00 часа на 22 април ще бъде премиерата на виртуалната изложба на детски рисунки на деца от 3 до 7 години на тема „Да възстановим Земята!“. Иницативата е в партньорство със СНЦ „Зелени Балкани“, Община Пловдив и ОИ „Старинен Пловдив“, а пъстрите творби са от проведения по-рано през годината национален творчески конкурс. Желаещите да се потопят в света на малките художници ще могат да го направят чрез Фейсбук страницата и Ютюб канала на общинския институт. 

Моменти от събитията ще бъдат отразени в сайта на екоинспекцията и в медийното пространство, както и на официалния сайт на Деня на Земята Earth Day: The Official Site | EARTHDAY.ORG

Повече от 1 милиард души в 192 държави участват в дейности за Деня на Земята всяка година, което го прави най-голямото гражданско честване в света Темата на Деня на Земята 2021 г. е „Да възстановим Земята“. Фокусът е насочен към естествените процеси, нововъзникващите зелени технологии и иновативното мислене, които могат да възстановят екосистемите в световен мащаб. Поставя се акцент, че смекчаването или адаптацията са единствените начини за справяне с изменението на климата. Възстановяването на Земята зависи от всеки един от нас  - не само защото ни е грижа за природата, но и защото живеем на нея. Здравата планета не е опция - тя е необходимост, за да поддържаме нашите работни места, поминък, здраве, оцеляване и щастие.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина