Мария Белчева: Куклен расте и се развива и това е видимо за всички ВИДЕО

Автор: Plovdiv Now 21964
Мария Белчева: Куклен расте и се развива и това е видимо за всички ВИДЕО

Мария Белчева е кандидатът на ГЕРБ-СДС за кмет на община Куклен. Тя има висше образование от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" в две специалности - "Български език и история" и" Психология". Зад гърба си има седем години стаж в Дирекция "Социално подпомагане", работила е като директор "Човешки ресурси " в частна компания. Белчева е семейна, с три деца.

Нейното хоби е градинарството. В своята градина отглежда над 150 вида рози, за които се грижи сама. 

През 2015 година печели първият си мандат за кмет на община Куклен, а през 2019 година отново е първа в кметската надпревара. Сега е кандидат-кмет на община Куклен за трети мандат.  

-Г-жо Белчева, този мандат беше по-различен - имаше световна пандемия, война, инфлация. Как го оценявате?
 
-Всеки мандат е различен. Във втория ми мандат действително имаше промени и всички бяхме изправени пред непознати проблеми, но  точно преминаването ни през кризите, показа, че се развиваме в правилна посока. Пандемия, инфлация, война, честа смяна на правителства. Важното е, че успяхме да останем стабилни, да не прекъсваме услугите, дори да надграждаме.
Нашата лекарска общност, служителите на общината, бизнесът, полиция и много други – всички те останаха по местата си, показаха огромна солидарност в ситуация на пандемия. 

Още с началото на пандемията сформирахме щаб, който денонощно бе на линия. Сформираха се екипи от доброволци и служители, които помагаха на нуждаещи се. Увеличи се неколкократно броят на хората, ползващи социални услуги – топъл обяд, патронажна криза и др. Община Куклен подпомогна със специализирани предпазни облека всички общопрактикуващи лекари на нашата територия, на медиците от „бърза помощ“, както и на болници в Пловдив. 

Бяхме поставени пред безпрецедентна обстановка, когато автобусният превозвач изведнъж ни остави без предупреждение без транспорт и за няколко часа трябваше да реагираме светкавично. 

Войната и пандемията създадоха нова криза. Цените на строителните материали и основните продукти се повишиха значително, трудно ни беше да изпълняваме задълженията по договорите, но успяхме да се справим и в крайна сметка не само реализирахме значителни инфраструктурни обекти, но развихме социалните дейности и обогатихме културните и спортни събития.

-Какво успяхте да свършите? Кои са акцентите през тези 4 години? 
 
-Успяхме изцяло да обновим облика на централната градска част в Куклен. Вече имаме красиви и поддържани зелени площи, места за паркиране, нови тротоари, обновен общински пазар. 
Изградихме разширение за предучилищните групи в сградата на училището, с което овладяхме до голяма степен проблема с недостига на места в детската градина. Имаме идея за изграждане на нова сграда за детски ясли. Радостно е, че се раждат все повече деца, което показва, че градът се развива и е привлекателно място за живот.

Разширихме значително обхвата на социалните услуги, които предлагаме, като към днешна дата се използват от над 300 души от цялата община. 

Община Куклен е кандидатствала и спечелила всички видове социални проекти, финансирани от европейските фондове. Последният такъв е "Бъдеще за децата на община Куклен" по програма "Развитие на човешките ресурси“.Той  е свързан с обучения, рехабилитации и организиране на събития за младежите.

Действащ към момента е проектът "Грижа в дома", който осигурява подкрепа в домашна среда за лица с увреждания и възрастни хора. По "Топъл обяд" в работните дни от седмицата, 170 потребителя от Куклен и селата Руен, Добралък, Яврово, Цар Калоян и Гълъбово получават до дома си топла храна. Проектът започна през октомври миналата година и ще продължи 36 месеца.
Община Куклен участва като партньор в проекта на община Асеновград за проектиране и изграждане на компостиращи инсталации и на инсталации за предварително третиране на битови отпадъци. 

Обогатихме културната програма, изградихме нови спортни съоръжения, обновихме туристически пътеки. 
 
-Споменахте инфраструктурните проекти. Доволна ли сте от инфраструктурата в общината? Колко улици успяхте да ремонтирате и колко остават, за да няма неасфалтирана улица в Куклен?
 
Въпреки трудностите създадени от ковид кризата и по-късно от тази с войната и настъпилата инфлация, успяхме да реализираме не малко обекти. За два мандата асфалтирахме над 40 улици в града. Остават още няколко.
Разбира се, че като кмет, искам да видя всички улици, всички пътища на територията на нашата община в добро състояние. Инфраструктурата е изключително важен елемент за това една общност да се развива и да живее добре. От нея зависят много неща, но най-вече – подобрява  живота на хората, а това е най-същественото. 

-А каква е ситуацията в малките населени места в общината?

-В малките населени места сме извършвали предимно текущи ремонти на улици. Изградихме три подпорни стени по пътя за Добралък и две на пътя за Цар Калоян. 

Един от основните проблеми е недостигът на вода. Предприели сме мерки заедно с ВиК Пловдив да се правят нови водохващания. Това е единственият вариант. Селата ни са доста оживени, все повече хора ги предпочитат като място за почивка, а след пандемията не малко семейства се установиха трайно да живеят там. 
 
-Състоянието на улиците и благоустрояването безспорно е важно, но социалната сфера, спортните и младежки дейности, културния живот също определят облика на една общност. В тази посока имате ли какво да споделите, да се похвалите?

Не веднъж сме казвали, че в Куклен функционират много добри школи по изкуства - музикални, певчески, художествени, танцови. Те редовно се включват в събитията от културния календар на общината. Заедно с тях направихме няколко нови събития, които имаха голям успех и имаме намерение да станат традиционни. Спортните ни клубове също активно се включват в общинските инициативи.

Например трибуна на школите по изкуства и спортните клубове беше първият младежки фестивал в Куклен, организиран със съдействието на Младежки център Пловдив.

Изказвам благодарност към ръководителите на местните школи и на спортните клубове затова, че имат съществено участие в създаването на общностен дух и представят отлично общината ни както на национални така, и на международни участия. Те знаят, че в наше лице имат подкрепа и признание за труда им.

Фестивалът Куклен фест също стана емблематичен. Идеята за създаването му се породи при организиране на тържествата по повод 20 годишнината на общината. Поради Ковид пандемията, първият формат на фестивала се отложи за следващата година и в крайна сметка стартира през 2022 година, като се превърна в регионално събитие.

Тук отново благодаря на всички дарители, които спомагат този фестивал да се реализира.
 
-Получихте няколко отличия през мандата. Бихте ли ги ни ги припомнили и знак за какво са те?

-В община Куклен стартираха бизнеса си не малко компании, като някои от тях са водещи в областта на автомобилното производство, за което получихме и приз от Националното сдружение на общините през 2020-та. Второто отличие отново е свързано с бизнеса, като по наше предложение, НСОРБ отличи един от дарителите ни за дарител на годината. Тези призове показват, че климатът за развитие на бизнес в Куклен е добър и следваме правилен път. Винаги съм твърдяла, че бизнесът в  Куклен е част от общността ни, а когато бизнесът е добре и общината е добре. 

-Кое е това, което не успяхте да свършите през тези години и си го поставяте за цел ако бъдете избрана за трети кметски мандат на Община Куклен?

-Има много неща, които трябва да се довършат и други, които тепърва ще започваме. За нас е особено важно да бъдем одобрени за финансиране за реконструкция и обновяване на старата училищна сграда, която е в окаяно състояние. Проектът получи максималния възможен брой точки, мина предварителна проверка от Държавен фонд “Земеделие” и сега чакаме добрите новини. 
Иска ни се да обновим всички публични сгради, така че те да са енергийно ефективни. Търсим възможности да строим спортна зала, а също и за цял нов терен отделен за спортни дейности,  имаме идея за нова сграда за детските ясли, която обаче все още е в процес на разискване.

Предстои ни да довършим канализационната мрежа в град Куклен и да ремонтираме още няколко ключови улици в града ни, което ще се случи съвсем скоро, тъй като вече финализираме процедурите по съгласуване с институциите. По селата, където жителите се увеличиха с много млади хора, също предстои много работа. Необходими са сериозни инвестиции в цялостната инфраструктура на тези населени места. Подали сме готови проекти за цялостна подмяна на водопроводната мрежа в селата Гълъбово и Цар Калоян. 
Сметосъбирането остава предизвикателство поради ръста на населението, но успяваме навреме и по график да осигурим услугата. Вече започнахме обновяване на автопарка в дейност “Чистота”, тъй като техниката ни е стара и силно амортизирана. 
Имаме още няколко големи паркови площи за облагородяване. Преди месец вече излязоха разрешителните за изграждане на сондаж в още два от парковете ни в Куклен и спокойно можем да преминаваме към проектирането и изграждането им. И лично аз нямам търпение да зарадваме кукленци с тях.
         
-Какво ще остане след Вас от този мандат на жителите на Куклен и с кое най-много се гордеете?

Не харесвам думата гордост. От друга страна нямам моралното право да отговоря на този въпрос еднолично, защото зад всичко постигнато в общината дотук стои  екипът ми, дарителите, гражданите и приятелите на общината ни. Всички заедно създадохме приветлива среда за живот.
 
Как изглежда Куклен през Вашите очи след още един ваш кметски мандат? 

В неспиращо развитие, подобряващо средата на живот, с повече възможности за културни събития, за спорт, за туризъм. 

-Куклен в развитие-защо избрахте този надслов за кампанията?

Защото това е, което правим – растем и се развиваме като община. Има още много, което предстои да се направи. С екипът ми имаме експертизата да го реализираме. И това е видимо за всички.
            
-В тази връзка кои са приоритетите в управленската  Ви програма за развитие на Куклен?

-Едва ли ще ми стигне времето, за да изброя всичко онова, което искаме да постигнем. Още повече, че сега имаме една много инициативна и идейна листа от кандидати за общински съветници и буквално ежедневно се генерират идеи за бъдещи проекти. 
Най-важното е да осигурим непрекъснатост и подобряване на най-важните, ежедневни услуги и грижи за хората на Куклен – улиците  са осветени, сметосъбирането е редовно, има редовно полицейско присъствие.  Всичко това, което имаме не е даденост, а ежедневно решаване на проблеми и задачи от екип от хора. 

Основен приоритет, и това е било водещо винаги за нас, е да надграждаме в посока Куклен да се развива като привлекателно място за създаване на семейства, за отглеждане на деца, за правене на бизнес – въобще място за сигурен, спокоен и уреден живот.  Да осигурим нови места за спорт и полезно прекарване на свободното време за децата. Да подчертаем прекрасните ни природни дадености, като развиваме съвременен туризъм, ски спорт, целогодишен отдих.

Много ни се иска да намерим възможности за изграждане на една хубава спортна зала, за изграждане на функционална и модерна сграда на детските ясли. 

Идеите са много и ми се иска да съберем още от срещите ни и разговорите с хората, които предстоят в кампанията.


 
Подкрепете Мария Белчева за кмет на община Куклен и листата за общински съветници с номер 7 в интегралната бюлетина! 

Купуването и продаването на гласове е престъпление! 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина