Куклен се обединява да спаси най-стария си храм “Свети Тодор“

Автор: Plovdiv Now 20805
Куклен се обединява да спаси най-стария си храм “Свети Тодор“

Хората от Куклен са се обединили около идеята за събиране на средства за спешен ремонт на покрива на най-стария храм в града - "Свети Тодор". Събра ни са над хиляда подписа и са внесени в Пловдивска митрополия. Приложени са и снимки на църквата, предоставени от музейника в Историческия музей в Асеновград Мина Христемова, която със свой екип прави пълно заснемане на сградата и стенописите на църквата, за да го включи в „Корпус на стенописите от първата половина на 19 в. в България. Корпусът е издание на Института за изследване на изкуствата – БАН, разказва tvsatcom.bg.

Покривът, датиращ още от далечния 19 век, никога не е ремонтиран. Изграден е от каменни плочи – тикли. Дали от тяхната тежест или от времето, но таванът на църквата е пропукан, вода от дъждове и снегове тече и съсипва уникалните стенописи, правени от зограф през 1820 г., непознат в региона.

“Който желае, вярва в Бога и се надява на него, обича го и иска да се запазят такива хубави църкви и старини, които ни дават енергия и вяра, нека да помогне, за да остане и за другите след нас!” С тези думи се обърна към всички кукленци, асеновградчани и др., Невена Васкова, един от ентусиастите, заели се благородното дело.

Ето къде са поставени кутиите с дарения в КукленІ

- Супермаркет “Стоди”;

- Двата магазина за плод и зеленчук на центъра в Куклен;                       

- Супермаркет “Куклен” КООП;

- Агроаптека;

- Сградата на общината и магазин “Сити Маркет”.

- Кутия има и в самия храм. 

    

          

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина