Извършено ли е убийството в Куклен с особена жестокост? Върнаха делото за поправка

Автор: Plovdiv Now 4617
Извършено ли е убийството в Куклен с особена жестокост? Върнаха делото за поправка

Автор: Георги Тошев

От обвинителния акт не става ясно дали смъртта на Ламбри Лятев е настъпила по особено мъчителен за жертвата начин и това ограничаване правото на защита на подсъдимия, а до известна степен и на част от пострадалите. До този извод стигна състав на Пловдивския окръжен съд и върна делото за убийството в Куклен на прокуратурата. От държавното обвинение трябва да отстранят и още няколко грешки по делото – какво е точното количество алкохол в организма на убития, както и една техническа грешка за годината на престъплението, пише trafficnews.bg

Подсъдим за престъплението е 49-годишният Мариян Паскалев, който умишлено е умъртвил 55-годишния си братовчед Ламбри Лятев. Настоящото обвинение срещу по-младия мъж е за извършено убийство по особено мъчителен начин и с особена жестокост. Ако бъде признат за виновен Паскалев може да получи от 15 до 20 години затвор, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.

Инцидента стана на 29 декември 2022 г. Двамата мъже са роднини и живеели в съседни къщи в Куклен. Често си гостували и употребявали алкохол, като понякога се карали за дребни неща, както се случило и в деня преди убийството - 28 декември 2022 г.

Тогава Паскалев обвинил жертвата, че е разбил вратата на къщата му и е взел от ракията му. На следващия ден около 20:00 ч., след като се прибра и пил алкохол, Паскалев решил да потърси обяснение от Лятев заради ракията. Отишъл в къщата му, където между двамата възникнал скандал. Паскалев започнал да му го удря и рита по главата и тялото, завлякъл го извън къщата и продължил да го бие. След това го изоставил в безпомощно състояние, прибрал се в дома си и продължили да пие.  По-късно роднина на Ламбри подал сигнал на тел. 112. Пристигналите на място лекари констатирали смъртта му.

Според обвинителния акт Паскалев е нанесъл множество силни удари с юмруци и крака по цялото тяло на жертвата, които са довели до черепно-мозъчна травма, коремна травма и гръдна травма със счупване на множество ребра. Вследствие на тях 55-годишният Ламбри Лятев е загинал.

Към момента по делото е изяснено, че по-голямата част от близките на убития не желаят да присъстват като страни по-делото и няма да се конституират като частни обвинители и граждански ищци в процеса. Единствено Димитър Лятев, един от синовете на убития, е предявил иск за 3000 лева, за направените разходи за погребение и 100 000 за нанесените неимуществени вреди.

Връщането на делото стана по искане на адвокатите на подсъдимия – Красимир Елдъров и Георги Кутрянски. Според тях наблюдаващият прокурор е изразил лично мнение, противоречиво на извършената експертиза. Експертите са приели, че няма данни за смърт по особено мъчителен начин, а прокурорът не се е съгласил с това, като е описал, че убийството е извършена с особена жестокост, но без да обясни на каква база е достигнал до този извод.

След отстраняване на грешките адвокатите изразиха готовност процесът да протече без да се разпитват 5 от свидетелите по делото.

По делото ще бъде изискана справка и дали убития Ламбри Лятев е притежавал незаконно оръжие. Според адвокат Елдъров и адвокат Кутрянски по този начин ще бъдат изяснени допълнителни  данни за личността на Лятев, както и за това допустим ли е предявения граждански иск от сина му за 100 000 лв. 

Решението за връщане на делото за отстраняване на процесуални грешки в обвинителния акт може да бъде обжалване в 7-дневен срок пред Пловдивския апелативен съд.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина