Интересен обичай пресъздадоха в село край Куклен

Автор: Plovdiv Now 7524
Интересен обичай пресъздадоха в село край Куклен

Обичай на повече от век пресъздадоха в кукленското село Яворово. Малко преди да настъпи 1900 г. в населеното място се борят с чумата. Тогава започва да се спазва традицията известна днес като „Вдигане на куните“, съобщава ТВ САТ КОМ.

В миналото иконите от църквата са се изваждали и с помощта на магарета са поемали в литийно шествие. С годините този обичай започва да се изпълнява ежегодно, седмица след Спасовден. На днешния празник в селото пристигнаха хора от различни краища на страната. Имаше и гости от Професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай Хайтов“, град Варна.

Сред официалните лица, които подобно на почти всички, включили се в шествието, също бяха облечени в народни носии, бяха кметът на Куклен Мария Белчева и председателят на Общински съвет-Куклен Елена Филева. Шествието с иконите се отправи към параклис „Св. Никола“. Там бе извършен водосвет, след който участниците в литията се завърнаха на центъра на Яврово. Там, в двора на читалище “ Пробуда“, бе отрит художествен фриз, изработен от учениците от варненското училище. Той бе открит от сина на Николай Хайтов – Здравец Хайтов, заедно с кмета на Куклен и кметския наместник на с. Яврово Любляна Ринкова.

След това празникът продължи вътре в читалището с музикални изпълнения и рецитиране на стихове. Десетокласничка от гостуващото учебно заведение подари на читалището и портрет, нарисуван от нея.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина