Хора с увреждания творят в работилница

Автор: Plovdiv Now 2945
Хора с увреждания творят в работилница

В началото на 2024 година Национално сдружение за социално сътрудничество и партньорство  НСССП-Куклен стартира нов проект:
” Хора с увреждания от община Куклен пазят традициите и българския дух“, финансиран  по програма MARIO grant .
Експерти на сдружението  и ангажираните по проекта психолог и социален работник през месец януари се срещнаха с  потенциалните бенефициенти по проекта- 30 хора с увреждания от основните  етнически групи -българи,помаци, турци и роми, които живеят  в мир и разбирателство на територията на общината . Експертите се срещнаха и изготвиха  оценка на възможностите на всеки един участник от  град Куклен и малките планински селища -Яврово, Руен и  Гълъбово.

Проектът ще даде възможност на преките участници от град  Куклен и малките населени селца на общината да излязат от изолация и да изявят своите творчески способности. В хода на проекта бенефициентите ще се включат в редица обучения,за да  овладеят поне един занаят – тъкане или плетене. Те ще изработят изделия   под ръководството и с подкрепата на занаятчии от Задругата на майсторите и ще  участват в Панаира на занаятите, а ако им хареса, ще могат да практикуват и да  развиват собствен бизнес. Ще се почувстват значими и полезни, ще придобият самочувствие с тези участия.

В работилничките по тъкане и плетачество ще получат вниманието, което така жадуват, ще общуват помежду си. Ще имат възможност да пътуват,да посетят музеи,както в град Пловдив- Улицата на занаятите в Стария град,Етнографския музей в град Пловдив,така и в  град Габрово- Етнографски музей на открито „Етър“. С част от изделията ,които ще изработят по проекта ще участват в Панаир на занаятите в творческия квартал на Пловдив-„Капана“,където жители и гости на града,както  и местните власти ще се запознаят с  техните творчески възможности и потенциал.
„Тази публикация е изготвена с финансовата подкрепа на Европейския съюз. Нейното съдържание е отговорност единствено на Клуб на жените Родопчанка и не отразява непременно възгледите на Европейския съюз“

Нкн

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина