Голям празник в Куклен в деня на свети Трифон, отличиха и майсторите на виното

Автор: Plovdiv Now 16112
Голям празник в Куклен в деня на свети Трифон, отличиха и майсторите на виното

Навръх Трифон Зарезан зарязаха лозите в Куклен Такъв хубав празник, като Трифон Зарезан, няма как да не бъде съпътстван от хубава  българска музика и народни хора. Така започна отбелязването на Деня на лозарите и винарите на центъра в град Куклен днес.

С пожелание за здраве и берекет във всеки дом и плодородна година за лозарите, кметът Мария Белчева поведе хорото, малко преди да се  пристъпи към традиционното зарязване на лозята. Студът обаче не попречи на доста жители на града да почетат празника, да чуят молитвата за здраве и изобилие на плод и да изчакат зарязването на лозите. За да е хубаво виното, трябва и хубаво грозде.

Ето защо пред лозята днес бе изнесена икона на Св. Трифон, която е на близо 250-години, бе извършен и водосвет както за да бъдат здрави лозята, така и за здраве на всички жители на Куклен. След това се извърши и самото зарязване. Първи, както е по традиция, заряза лозите най-възрастният майстор винар – Владимир Гошев, който е от стар винарски род в Куклен. Традицията спази и кметът Мария Белчева.

След официалната част, празникът продължи с вино и мезета пред лозята – така, както са го правили хората от едно време. Всяка година интереса за празника и за конкурса за най-добро домашно вино нараства. Това личи от увеличаващия се брой участници в надпреварата, като само при червените вина пробите са над 50. Местните винопроизводители влагат все повече старание и любов, за да бъде тяхното вино най-доброто. Двама професионални дегустатори оцениха качествата на 
техните вина.

Класирането при червените вина:
1 място - Георги Бараболов с Мерло
2 място- Костадин Павлов с Малбек
3 място - Мехмед Реджеб с Каберне

Класирането при белите вина:
1 място - Стоимен Дичев с Димят
2 място- Димитър Павлов със Сандански мискет
3 място - Костадин Колев с червен Мискет

Класирането при розетата:
1 място - Димитър Павлов с Мавруд
2 място- Димитър Апостолов с Хамбургски мискет
3 място - Ремзи Бошнак с Рубин

 

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина