Ангел Милянчев: Не виждам всички да работим за благото на Куклен СНИМКИ

Автор: Деница Лещева 10415
Ангел Милянчев: Не виждам всички да работим за благото на Куклен СНИМКИ

Ангел Милянчев е общински съветник от квотата на политическа партия „Нова алтернатива”. За втори път е представител в местния парламент, като първият му мандат като общински съветник е през периода 2007 - 2011 година.

Пред репортер на Plovdivnow.bg Милянчев коментира "наболелите" въпроси в общината, между които е и липсата на синхрон и комуникация между Общината и Общинския съвет. Сред водещите теми бяха тези, свързани с отпадъците, снегопочистването и ремонтите в Куклен.

Ето го и цялото интервю:

Г-н Милянчев, за втори път сте общински съветник. Как оценявате състоянието на община Куклен до момента?

Ще започна с това, че г-жа Белчева е много амбициозно младо момиче. За съжаление обаче, е човек без опит. Смятам, че около нея има хора, които я дърпат назад. Получава се така, че вместо общината да се развива, тя буксува на едно място. Сред общинските служтели в отделните ресори и ръководителите им има хора, които изобщо не знаят защо са назначени на тази позиция. Вместо ресорните кметове да взимат решения заедно и да дърпат каруцата напред, някой я дърпа назад.

Още в началото на мандата имах желание да седнем всички заедно, начело с г-жа Белчева и г-н Гошев – председателя на Общинския съвет, за да обсъдим бъдещето на общината и да вървим напред. По време на предишния мандат, когато също бях съветник, кметът свикваше целия Общински съвет веднага, щом назрее проблем. Всеки даваше мнение и предлагаше решение. Събирахме се поне пет пъти в месеца и обсъждахме наболели теми, търсехме начин да се справим с трудностите. Във всеки един момент можех да дам отчет на хората, а сега не мога. Не съм научен да работя по този начин.

Мога да илюстрирам думите си с пример отпреди минути. От векове тук се чества празникът на манастира „Свети Врач“. Този манастир е по-стар и от Бачковския, там има светилища от времето на траките. Честваме празника всяка година, откакто се помним, дори и дядо ми ми е разказвал за него. Всяка година идваха хиляди. През последните две години обаче празникът не се чества. Земите около манастира бяха дадени на Светия синод. Преди се борехме за тях, а накрая ги отстъпихме. Хората ме питат къде ще бъде празникът, а аз им казвам – в центъра на Куклен. Защо – не зная.

И в предишно Ваше интервю сте споделял, че кметът Мария Белчева и нейният екип държат в неведение Общинския съвет относно програмите, които смята да реализира Общината и начина на разходване на общинските средства. Нещо променило ли се е оттогава насам?

Ние, общинските съветници, много пъти сме били в недоумение поради факта, че не знаем какво се случва в общината. Не знам кой стои зад всичко това. Не знам и как бихме могли да се отчетем пред гражданите. Лично аз проведох среща с моя електорат наскоро. Хората ми задаваха въпроси, на които нямаше как да отговоря конкретно. Жителите на една община, които плащат данъци, искат много малко: сметосъбиране, почистване, хубави улици и осветление. Толкова малко неща трябват, но те не се изпълняват. Ще дам за пример сметосъбирачките. Те се управляваха от двама мъже, които наистина работеха добре. И двамата обаче бяха принудени да напуснат. Хората работеха ефективно, всеки имаше план за деня и си водеше тетрадка. Целият район се минаваше за 4 дни, а сега и 10 не са достатъчни.

В допълнение, три процедури за въпросните сметосъбирачки вече се провалиха. Вината бе прехвърлена на Общинския съвет. От нас се искаше да гласуваме средствата, а ние това и направихме – гласувахме ги. Искахме да бъдат закупени два камиона, а не един. Средствата за тях бяха осигурени. Лично аз съставих параметрите заедно с комисия, в която се включиха двамата шофьори и началникът на Гражданска защита. Обиколихме фирмите, за да разберем какво се предлага. Бяхме решили едната сметосъбирачка да е 4х4, защото в района ни има места с големи наклони, а през зимата се натрупва много сняг. Имахме дори и инцидент, при който сметосъбирачката затисна работници. Ако камионът бе 4х4, това нямаше да се случи. Но накрая някой каза: „Няма да е 4х4, аз казвам каква ще бъде! Ще стане така, както ние кажем“. И ето какво стана – една процедура два пъти бе провалена. Когато настъпи моментът, в който поръчката трябваше да се задвижи, самият юрист, който я бе изготвил, я подписа с особено мнение.

Ще ви разкажа още един фрапиращ случай. Преди три години блокира двигателят на едната сметосъбирачка. До Общинския съвет стигна новината, че фирмата, ангажирана с ремонта, иска 20 000 лв. Лично аз, придружен от единия шофьор, отидох във фирмата, за да се срещна с управителя. Казах му, че за тази сума ще купим чисто нова машина, и успяхме да свалим цената до към 8 хиляди лева. Срещу тези пари щяхме да имаме собствен камион. Но вместо това бе нает нов, срещу около 100 лв. на ден. Не мога да ви кажа точната цифра, срещу която го използваме. И пак стигаме до парадокс: общински съветник не знае точно срещу каква сума имаме сметосъбирачка. В договора имаше клауза, която ме озадачи. Тя гласеше, че когато ние взимаме машината, трябва на момента да съобщим за повреди и дефекти, а когато собственикът я вземе обратно, разполага с 3 дни, за да го направи. Можем ли да знаем дали има повреда, преди да сме запалили двигателя?  Защитаваме ли по този начин интересите на общината, или им вредим?

През изминалата година няколко улици бяха преасфалтирани. Малко по-късно, насред новия асфалт, поникна един квадрат трева. В договора е ясно описано, че трябва да бъдат положени два слоя асфалт с 4 см дебелина. Колко сантиметра трябва да са положени в действителност, за да поникне трева? На друга улица, която бе ремонтирана, зейна огромна дупка. Хората от махалата ни извикаха и дупката бе закърпена за един час. Всички са категорични, че дебелината на положения асфалт е не повече от 2 см. А ние сме го платили от джоба си! Тези пари сме дали аз, Вие, всички данъкоплатци. Затова нека се правят ремонти, но качествени!

Какви средства са вложени в този ремонт?

Средствата са доста. Не мога да кажа точно какви, защото за пореден път не знам.

Ще ви разкажа за още един фрапиращ случай, при който бе подписан анекс към договор за снегопочистване. Всички общински съветници поставиха въпроса колко пари ще бъдат дадени допълнително, вследствие на подписването му. Отговори ни се не с конкретна сума, а с новината, че Общината е глобила въпросната фирма с 20 000 лв. Настояхме да ни бъде казано колко пари ще бъдат дадени след подписването на анекса. Счетоводителите обясниха, че в момента не могат да кажат. Помолихме да ни отговорят, дори да отнеме 20 дни, месец… Все още не са. Ние не знаем и колко струват автомобилите, които бяха закупени за нуждите на Общината. Хората ни питат, но ние не можем да им кажем.

Как протичат сесиите на Общинския съвет, след като не получавате отговори на запитванията си?

След като гласуваме всички докладни на Общинския съвет, идва ред на точка „Разни“. Когато я гласуваме, задаваме наболели въпроси, но на 90% от тях не получаваме отговор. Искат от нас да отправим писмено запитваме. Преди 2 месеца аз направих такова запитване. Поводът бе, че съществуващ път между Куклен и Долни воден бе засипан с пръст и бетон. Никой не ми отговори на въпроса защо. Възрастни хора дойдоха при мен, за да ме попитат откъде да минат с каруца, за да вземат рентата си. Те нямат коли, а децата на повечето са в чужбина. Не могат да използват магистрала или извънградски път, защото се движат с каруца. От администрацията ми отговориха, че хората могат да заобикалят през нивите. Хората правят чешми, мостове, градят, а ние затрупваме вече изграденото.

В един друг случай бе започнала акция по снегопочистване, но се оказа, че определени улици не са включени в маршрута. Много данъкоплатци имат къщи и вили точно в такива райони. Край Куклен има и зелено училище, но собственикът на лагера спря да работи през зимата, защото снегът не се чисти. Аграрният институт пък има клон малко преди Брестник. Хората плащат данъци в нашата община. Бяха помолили в близост да се сложи контейнер, но се оказа, че няма кой да го сложи, защото не бил плануван.

Преди време алармирахте, че от месеци не се чисти около параклисите в общината. Боклуците са навсякъде и дори диви животни разнасят насъбралата се смет. Как ще коментирате проблема с непочистените общински територии?

Няма никаква промяна. Тази седмица бях в параклиса „Св. св. Константин и Елена“  в село Яворово. В близост до него бе монтиран контейнер, който преди всяка седмица се изпразваше. В момента обаче може да минат и месеци преди боклукът да бъде събран. В района има лисици, които го разнасят. Ако работният ден не стига, за да могат сметосъбирачките да обиколят всички райони, нека работят на две смени. Има шофьори. Аз самият бих помогнал и не ме е срам да събирам боклук!

Какви са Вашите предложения за подобряване на живота в Куклен и въобще за развитието на общината?

Най-важното нещо е кметът да обсъжда наболелите въпроси с Общинския съвет. Ако два коня дърпат каруцата, тя върви напред! Заедно трябва да набележат приоритетите и второстепенните задачи. Трябва да се гонят приоритетите, а ако се случи нещо от второстепенните – още по-добре. Тази година асфалтирахме няколко улици и това е радостно. Всичко това ще остане в общината. 

Освен всичко, се чудя и каква е причината, поради която толкова кадърни хора бяха заставени да напуснат.

Има ли според вас политически и лични пристрастия при назначаване на нови служители?

Може би има. Не искам да визирам конкретни хора и случаи. Всички ние сме се клели, че ще работим за благото на община Куклен, но не виждам това да се случва. Имам забележки и към колеги - към такива, които идват неподготвени и дори не са чели докладните. А на някои предварително им е казано какво да правят. Стоя на много възлово място в залата и наблюдавам всички. Имало е случаи, в които определена групичка тръгва да вдига ръка, но някой поклаща глава отстрани и в крайна сметка те не гласуват.

Аз самият съм изявявал желание да взема думата и да кажа защо не съм гласувал, а останалите са ми се присмивали.  Ще се разберем само ако седнем на маса и поговорим, но не и с вдигане на ръка.

Аз няма да се предам без борба, но няма и да се боря срещу вятърни мелници. Искам да оставя нещо в тази община. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина