Замърсена ли е река Въча с нефтопродукти и масла от ВЕЦ „Въча“ 1 ще стане ясно след седмица

Автор: Ива Модова 7439
Замърсена ли е река Въча с нефтопродукти и масла от ВЕЦ „Въча“ 1 ще стане ясно след седмица

Замърсена ли е река Въча с нефтопродукти и масла от ВЕЦ „Въча“ 1? Този отговор ще стане ясен след седмица, казаха на пресконференция в областна управа след проверките вчера.

Със сигурност около ВЕЦ-а е имало нефтени петна, но все още не е ясно в какъв мащаб са били те и дали има опасност за замърсяване на цялата река.

„Още вчера стана ясно, че няма отклонения при полевия тест. Нарушенията са на „ВЕЦ Въча 1“. Санкцията, която може да бъде наложена, ако се установят отклонения, които резултати ще бъдат готови до петък, а именно замърсяване с  нефтопродукти  е между 5 и 15 хиляди лева“, заяви областният управител Дани Каназирева.

От Басейнова дирекция заявиха, че на място е извършен оглед. На него е станало ясно, че при изтичането на обработените води от водната електроцентрала има замърсяване – петна с синьо-зелен цвят, които излизат периодично. Взети са проби, които ще са готови до петък. Полевият тест е показал, че няма отклонения. Но той обхваща само три показателя – температура, електропроводимост и активна реакция.

„В непрекъсната комуникация сме с НЕК. Искаме дългосрочни решения и не сме съгласни със сроковете за решенията, които предлагат от там“, каза Дани Каназирева.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина