Втора плаваща къща ще бъде премахната от язовир “Въча“

Автор: Plovdiv Now 72578
Втора плаваща къща ще бъде премахната от язовир “Въча“

Втори плаващ обект ще бъде премахнат от язовир "Въча". Собственикът разполага с 6-месечен срок да го отстрани, след като министърът на околната среда и водите е отказал да удължи срока на разрешителното му. Става дума за плаващата база "Бад Къмпани", намираща се в границите на община Кричим. Съоръжението е с площ половин декар и е една от 20-те плаващи къщи във водите на язовира. То собственост на едноличния търговец Илия Андреев, чиято дейност е свързана с хотелиерство, ресторантьорство, производство и търговия с хранителни стоки на територията на града, съобщава trafficnews.bg.

С решението на МОСВ Андреев ще трябва сам да премахне плаващия обект в срок от 6 месеца. Бизнесменът обаче е атакувал решението в Пловдивския административен съд. Пред магистратите той заявил, че са допуснати съществени нарушения при издаването на решението. Според него в нея не е дадена обосновка с какво точно плаващото съоръжение допринася за нарушаване на обществените интереси и до каква степен се създава опасност от влошаването на водите и техните качества.

От министерството заявили, че действията им са във връзка с едни от ключовите мерки в Плана за управление на речните басейни в Източнобеломорския район /ПУРБ в ИБР/ 2016-2021. Там е разписано, че трябва да се работи върху опазването на повърхностните води предназначени за питейно-битово водоснабдяване. Това от своя страна налага прекратяване, след изтичане на срока на действие, на съществуващите разрешителни за ползване на язовири, предназначени за питейно водоснабдяване за обекти и дейности, които са несъвместими с ползването им за питейно водоснабдяване. Така всички, които до момента са имали разрешение за плаващи къщи и други съоръжения, ще трябва да ги премахнати.

По делото била назначена и експертиза, като в заключението си вещото лице било категорично, че на теория плзването на плаващите бази може да окаже влияние върху качеството на водата. При наличие на определени фактори те биха могли да повлияят на някои по физико-химични, микробиологични, евентуално радиологични показатели.

"По предоставени протоколи от изпитване на взети проби от водата се вижда , че преди активния туристически сезон за ползването на плаващите бази има значително завишение от нормата по някои показатели", е записано в заключението. Би могло обаче да се предположи, че влиянието за някои промени идват от други източници, заявили още експертите. Липсвали обаче данни за реален и задълбочен анализ на качеството на водата. 

В крайна сметка, магистратите отхвърлили жалбата на Андреев. В мотивите си съдебният състав изтъкна, че се касае за потенциална опасност от замърсяване на водите, които са предвидени за питейно-битово водоснабдяване. Продължаването на срока на действие на разрешителното на жалбоподателя би било в нарушение не само на нормативните разпоредби и плановите предвиждания, но ще накърни и обществените интереси, е записано в мотивите.

Припомняме, че това не е първата съдебна битка, свързана с плаващите обекти в язовира. Преди няколко месеца стана ясно, че ще бъде премахнато и имението на пловдивския бизнесмен Стоян Киров в язовир „Въча“ трябва да бъде премахнато. След стартирането на мегапроекта за водно снабдяване с кристално чиста планинска вода на Пловдив и още шест общини от Екоминистерството са започнали действия, с които се цели да се ограничи замърсяването на водата в язовира.

Киров също атакува решението в съда, но магистратите го потвърдиха. И двамата бизнесмени ще трябва не само да разрушат обектите си, но и да поемат съдебните разходи. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина