Тирове в двора на фалиралата “Тренд фешън“ с цехове в Кричим и Раковски, опитаха да изнесат машините

Автор: Деница Лещева 734
Тирове в двора на фалиралата “Тренд фешън“ с цехове в Кричим и Раковски, опитаха да изнесат машините

Тежкотоварен автомобил е започнал да изнася машините от  "Тренд фешън текстил" в Кричим. Това съобщиха бивши шивачки от фалиралата фирма. Припомняме, че предприятието се прочу, след като преди повече от година пусна служителите на двата си цеха в Кричим и Раковски в "платен престой". След това започна и производство по обявяване на несъстоятелността на фирмата. В резултат, върху имуществото бе наложен запор, а преди по-малко от месец производството бе прекратено. 

Рано тази сутрин тир паркирал в двора на производствената база в Кричим и започнал да товари техниката. На място се събрали бивши шивачки, които подали сигнал в полицията. По думите им, превозът бил нает от бившия собственик на предприятието Кристоф Ниц. Отзовалите се служители на РУ-Стамболийски се погрижили да не възниква напрежение между служителите и шофьора, обясниха от пресцентъра на МВР. За случая била уведомена прокуратурата. Установени са намиращите се вътре работници, които товарили машините в камиона. 

След подадения сигнал техниката била свалена и върната в цеха. По непотвърдена информация машини се изнасят и от цеха в Раковски. Тежкотоварни возила са били забелязани от служители да товарят техника през последните няколко седмици. Сигнал обаче не е подаден.

Както вече ви разказахме, задълженията на фирмата възлизат на над 7 млн. лв. Неплатежоспособността на "Тренд фешън текстил" е обявена още през месец ноември 2018 година. Производството по несъстоятелност бе спряно Пловдивския окръжен съд преди няколко седмици, когато някои от бившите шивачки се обърнаха към медии и институции с отворено писмо.

Шивачките все още не са получили възнаграждания за последните два месеца от трудовия си стаж в предприятието, нито пък обезщетение за неспазено предизвестие. Паралелно с това те бяха поканени да попълнят заявление за прекратяване на трудовия договор от страна на служителя поради неизплащане на заплати. Последваха срещи с институции и омбудсман, а повечето от бившите служителки се озоваха на борсата по труда. Някои от тях обаче останаха назначени във фирмата до последно, твърдят колежките им.

Междувременно, по молба на управителя Кристоф Ниц, стартира и производството по несъстоятелност. В молбата си към Пловдивския окръжен съд от дружеството посочили, че търговецът е натрупал непогасени изискуеми задължения към кредиторите си по отделни търговски сделки. Над 5 000 000 лв. били задълженията към австрийската фирма "Тренд фешън текстил", която е и едноличен собственик на капитала на предприятието със седалище Кричим. Част от тях били отпуснати по договор за заем, а над 4 милиона били задълженията, отнасящи се до предплатена от страна на австрийското дружество, но неизработена продукция. Задълженията към други лица възлизали на над 1 милион лв. Същевременно обаче материалните активи на предприятието възлизали на по-малко от 500 000 лв. Изискуемите вземания към трети лица били едва около 30 000 лв.  

В началото на месец април в Окръжен съд постъпила втора молба от временния синдик Борис Борисов. Той поискал производството да бъде прекратено, поради невъзможност от страна на предприятието да бъдат заплатени разноските по него. Борисов посочва в молбата си, че извършва разходи за собствена сметка и наблюдава недобросъвестно поведение от страна и на кредиторите и на ръководството на фирмата. Преди да входира молбата си, съдът два пъти определял срок за погасяване на разноските по делото в размер 7 000 лв. Те обаче не били внесени. Така, на последното си заседание на 9 април, магистратите спират производството по несъстоятелност. 

Законът дава възможност на кредиторите и заинтересованите лица да подновят производството в едногодишен срок. За целта те трябва да предплатят разноските или пък да докажат, че дружеството притежава достатъчно бързоликвидно имущество. 

„Съдът е принудил синдика да предаде документите. Няма информация дали са налични. Не желая ние като работници да бъдем изнудвани едва ли не, да плащаме съдебни разходи по делото”, пише още в отвореното писмо.

Според Търговския закон в случаите, когато наличното имущество е недостатъчно за покриване на началните разноски и ако разноските не са предплатени съдът обявява неплатежоспособността, съответно свръхзадължеността, налага необходимите законови мерки и спира производството. Такъв е случаят и с „Тренд фешън”. Съгласно българското законодателство, фирмата следва да прекрати трудовите правоотношения на работниците в едномесечен срок от вписването на решението. Работодателят трябва и да изпрати уведомления за това до съответната териториална дирекция на НАП, да издаде необходимите документи за трудов и осигурителен стаж и осигурителен доход. В едномесечен срок трябва да бъдат изготвени и справките на лицата с право на гарантирани вземания от държавния фонд.

Новини

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Изпрати новина