След екокатастрофата във Въча: Между 20% и 30% от рибата е измряла, налагат санкции

Автор: Виктория Петрова 14156
След екокатастрофата във Въча: Между 20% и 30% от рибата е измряла, налагат санкции

Спешно заседание във връзка с обезводняването на река Въча в участъка след ВЕЦ „Въча I” се проведе в областна управа.  На нея бяха представители на всички звена от държавната и общинска администрация, както и на местни рибарски дружества, които имаха отношение към проблема, възникнал след планов ремонт на ВЕЦ-а и спиране на водата за 6 часа.

„Възстановена е работата, а водата е пусната с нормалните си дебити. Оттук нататък ще следим ремонтите. Обсъждахме какви проблеми  има и дали може да възникне нова  авария. Също така обсъждахме и какви  компенсаторни  мерки ще бъдат взети за в бъдеще. През годините това много пъти е ставало като проблем. Със зам.-министъра  Красимир Живков разговаряхме и решихме да се направи хидроложко проучвате – профилиране, изграждане на нови прагове - дори при по-малко количество вода да се обезпечи водния обем и екосистемата в реката”, заяви областният управител Дани Каназирева.

Красимир Живков обясни, че следващите ремонтни ще се съгласуват с Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури , за да не бъде засегнато биоразнообразието. Той пое ангажимент да бъде поддържан 5 кубика в секунда, като допустим екологичен минимум.

Стана ясно още, че министерството  е възложило проверка дали всички действия са били извършени по график от страна на Напоителни системи, където вероятно ще има санкции. Минималната глоба е 10 хиляди лева, но ако се установи, че не са пропускани тези минимални количества вода от 5 кубика в секунда 24 часа в денонощието, тя ще бъде по-голяма.  В нормативната уредба е записано, че  минимумът е 1,8 кубика в секунда е минимума, но за Кричим е разписано от години водата да е 5 куб. м/сек.  Административното производство за екологичната катастрофа вече е започнало

„Геоложкото и хидроложко проучване още веднъж ще анализира каква е необходимостта от водоснабдяване. Така ще се вземат предварителни мерки за избягване на екологична криза и ще се намери трайно решение. Надяваме се до седмица да има резултати, важно е да намерим механизъм за финансиране на хидрогеологията”, каза Каназирева.

Стана ясно още, има спор между Басейнова дирекция и Напоителни системи дали второто дружество,  е обезпечило изпускането на водното количество, което е необходимо за отводняването на реката.  Зам.-министърът каза, че ако има спор, той ще се реши в съда.

Все още няма официални данни колко от рибата е измряла в реката, но според местни рибарски дружество процентът е между 20 и 30% - основно балканска пъстърва.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина