Производител на ябълки от Кричим: 90 процента от реколтата е унищожена

Автор: Plovdiv Now 9994
Производител на ябълки от Кричим: 90 процента от реколтата е унищожена

Доста проблеми, доста болести. В това лошо време не можахме да влезем да пръскаме, като вали. Мога да кажа, че 80-90% от реколтата е унищожена.

Това каза Златан Караиванов, който отглежда 20 дка ябълки в землището на Кричим. Освен че целостта на плодовете му е нарушена, част от тях са изпопадали на земята, заради силните дъждове в последните седмици, предаде Нова

До този момент Караиванов е загубил хиляди левове и се съмнява, че ще може да продаде останалото по дръвчетата. “По-скоро ще я дам на някакви фабрики за преработка”, казва той. Подобна е ситуацията и при ягодите и черешите, които отглежда. Лошото време не му позволило да обере реколтата. “Трудна година, не помня да сме имали толкова трудна”, заяви фермерът.

Според агроспециалистите от Държавния институт по зеленчукови култури прекомерните валежи са предпоставка за появата на болести по насажденията, главно на мана, която погубва плода.

Засега пазарът у нас не усеща спада на реколтата, тъй като вносът ще компенсира по-малкото количество родна продукция. Това отчитат търговците на най-голямата борса за плодове и зеленчуци у нас - тази край Първенец. Изпълнителният ѝ директор Илия Гатев казва, че поевтиняват кайсиите, прасковите, нектарините и краставиците. В същото време се покачва цената на ягодите и черешите. Причината за повишаването е, че свършва продукцията на родните производители и последните партиди стават по-скъпи.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина