Непълнолетно момиче роди бебе в Кричим, таткото - на съд

Автор: Plovdiv Now 188879
Непълнолетно момиче роди бебе в Кричим, таткото - на съд

Тийнейджър е осъден, след като живял с непълнолетно момиче, което родило дете от него. Любовта между двамата започнала през септември 2019 година. Младежите се познавали отдавна – прекарали детските си години заедно и живеели в съседство в Кричим, пише trafficnews.bg.

В продължение на три месеца тийнейджърите се срещали. Връзката им се развила и двамата решили да се оженят. На 23 декември двете фамилии се събрали, за да обсъдят сватбата. А младите влюбени получили благословията им.

Младата булка се нанесла при жениха си. Двамата започнали да консумират връзката си, а 9 месеца по-късно на бял свят се появил бебето проплакало - на 18 септември. Полицията била уведомена за случая.

По случая било образувано досъдебно производство, а преди броени дни младият татко се изправил пред Районен съд – Пловдив. Той получил обвинение за това, че е заживял на съпружески начала с момиче, ненавършило 16 години, без да има сключен граждански брак. Наказателният кодекс предвижда наказание лишаване от свобода до две години или пробация, както и обществено порицание.

Прокурорът по делото поискал да бъде наложено наказание, близко до минималното.

Момчето признало вината си пред съда и помолило за минимално наказание.

Съдебният състав се оказал още по-снизходителен към младежа – той бил освободен от наказателна отговорност, като вместо това му било наложено административно наказание. Магистратите взели предвид факта, че младият татко е с чисто съдебно минало, а от стореното от него не са възникнали имуществени вреди. Освен това, наказанието, което го очаква, е по-леко от три години лишаване от свобода – всички тези обстоятелства са предпоставки за замяна на наказанието му с административно, предвидени в закона.

„Ромските обичаи обясняват извършеното деяние, но не го оневиняват. Наличието на съгласие на свидетелката, както и на нейните родители, също не може да оправдае неспазването на закона. Всъщност при липсата на съгласие на пострадалата, обвиняемия би носил отговорност за по-тежко престъпление. В случая законодателя защитава лицата от женски пол, които поради своята психологическа незрялост не биха могли да имат трезва преценка по такъв въпрос като брачния живот”, е записано в мотивите.

В крайна сметка, младият мъж бил глобен с 1000 лв. При определяне на наказанието съдът взел предвид и факта, че мъжът е признал вината си, добрите му характеристични данни и имущественото му състояние – той бил без постоянни доходи. Според съдебния състав размерът на глобата е достатъчен, за да има поправителен ефект върху младежа.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина