Намалиха наказанието на Борислав, убил зам.-кмета на Кричим и семейството й

Автор: Ива Модова 21092
Намалиха наказанието на Борислав, убил зам.-кмета на Кричим и семейството й

Намалиха присъдата на Борислав Писачев, който причини тежката катастрофа край Пловдив, в която загинаха зам.-кметът на Кричим - Нурджан Ристемова и семейството й. В края на месец октомври той обжалваше наложената му на първа инстанция присъда.

Припомняме, че  33-годишният мъж получи наказание в размер на 10 години лишаване от свобода и 13 години без книжка.

Припомняме, че жестокият инцидент стана на Бъдни вечер 2017 година. В него загинаха зам.кметът на Кричим - Нурджан Ристемова и двете й деца - на 6 и на 15 години. Две седмици по-късно в пловдивска болница издъхна и съпругът й – Ерол.

Тогава шофираното от Ерол семейно БМВ се блъсна челно в бус, натоварен с дърва. Запис от камера показа, че бусът има вина за мелето. На лентата се виждало как товарното возило навлиза в платното, където се е движело БМВ-то. Ерол направил маневра наляво, тъй като вдясно била оградата на оризарната. В това време камионът се върнал в своята лента и последвал челният удар.

Във фаталния ден Нурджан Ристемова, двете й деца и съпругът й се връщали от покупки от Пловдив. Фаталният инцидент стана на разклона до село Йоаким Груево.

Преди дни Апелативен съд излезе с решение. Магистратите от въззивна инстанция намалиха наказанието му с две години, както и първоначалният режим на изтърпяване. Освен това с две години е намален срока, в който Писачев няма право да управлява МПС.

От мотивите на Апелативен съд става ясно, че загиналият Ерол също има доза вина за случилото се. След задълбочен анализ на тройната автотехническа експертиза е налице хипотеза, че до удар е можело да не се стигне, ако Шериф не бе навлязъл в лявата лента за движение с цел да предотврати катастрофата.

„ Ако водачът на БМВ-то бе останал в дясната за него /северна/ лента, без да предприема спиране, както и ако бе предприел екстремно спиране, в момента на преминаване през линията на удара по дължина двата автомобила биха се разминали без да настъпи удар между тях. Ако водачът на БМВ-то  бе запазил направлението си на движение в северната лента, с оглед траекторията на движение на Фолксвагена удар между тях не би настъпил.

Предприетата от пострадалия водач  маневра не може да се разглежда като спасителна, каквото е виждането на първоинстанционния съд. Тя  е  неправомерна, тъй като е извършена в нарушение на закона”, се казва в решението на Апелативен съд. Именно това заключение на съда е вписано като смекчаващо вината обстоятелство при индивидуализирането на наказанието.  

На първа инстанция, Писачев е осъден за нарушаването на два члена на Закона за движение по пътищата. Оказва се обаче, че те са идентични и това е наложило отмяната на присъдата по един от тях.

По време на заседанието в Апелативен съд през октомври, близките на жертвите, депозираха жалба относно присъдата на Писачев. Те настояха тя да бъде изменена, а наказанието завишено.

В решението си магистратите са оставили без уважение желанието на частните обвинители. Решението на Апелативен съд не е окончателно. То подлежи на обжалване и протест.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина