Налага се леко увеличение на таксата за хранене в градините в Кричим

Автор: Plovdiv Now 14516
Налага се леко увеличение на таксата за хранене в градините в Кричим
Кметът на Кричим Атанас Калчев уведоми съгражданите си за наложително леко увеличение на таксата за хранене в детските градини и млечната кухня. Причината е прогресивното нарастване на цените на хранителните продукти.
 
Ето какво обясни градоначалникът:
 
Уважаеми съграждани,
считам за свое задължение да ви информирам за предстоящото макар и минимално увеличение на таксата за хранене на децата обхванати в детските градини и Детска млечна кухня в общината. До сега таксите определени с местната Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги, бяха в размер на 2,50лв. за детските градини и 1,50лв за Детска млечна кухня.
 
На фона на прогресивно нарастващите цени на основни хранителни продукти, става все по-трудно осигуряването на качествена храна за нашите деца, отговаряща на всички изисквания за здравословно хранене съобразно възрастта. Това е основната причина и мотив да се предложи увеличение на тези две такси с 0,50лв, т.е. таксата за хранене в детската градина да стане 3,00лв, а за Детска млечна кухня 2,00лв на ден. За 5 и 6-годишните деца, подлежащи на задължителна предучилищна подготовка и обхванати в детските градини, ще се прилага частично подпомагане на дължимата дневна такса за храненето на децата със средства и в размера определен с държавния образователен стандарт по смисъла на чл. 283, ал. 9 от Закона за предучилищното и училищното образование.
 
С изменението на местната Наредба в тази й част, ще се въведат и преференции като вид социално подпомагане от страна на община Кричим, като за деца, на които и двамата родители са редовни студенги, такси няма да се дължат.
Считам за важно да ви информирам, че по отношение такса битови отпадъци не се предвижда промяна и за 2022 година тя ще бъде в размера, който беше определен за 2020 И 2021 г. Уверен съм, че община Кричим ще запази досегашното ниво и качество на обслужване на населението по отношение на сметосъбирането и сметоизвозването на битовите отпадъци, без да са необходими допълнителни средства за това. Дейността ще продължи, както и до сега, да се извършва от общината.
 
През 2022 година предстои и въвеждането в експлоатация на компостиращата инсталация за зелени и биоразградими отпадъци, с което на практика се очаква намаляване на количеството отпадъци депонирани в Цалапица, а от там и намаляване на размера на отчисленията, който заплащаме на РИОСВ, което ще бъде важна предпоставка икономисаните реални финансови средства да бъдат инвестирани в благоустрояване на нашият град.
 
Атанас Калчев - кмет на община Кричим

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина