На 50 км от Пловдив: Екопътека разкрива вдъхновяващи гледки към язовир Въча

Автор: Олга Даскалова 32181
На 50 км от Пловдив: Екопътека разкрива вдъхновяващи гледки към язовир Въча

Ако се чудите дали дъхът ви спира от прекрасни гледки или заради положителната денивелация, то значи се намирате някъде над язовир „Въча“. Е, изкачването не е толкова много, но пейзажът със сигурност е впечатляващ. Разходката не е дълга, подходяща е за малки и големи и може да бъде съчетана с още много забележителности в района. Началната точка се намира на 50 км от Пловдив на пътя Девин-Кричим. Екопътеката „Чилингира-Осиково“ стартира от хотелския комплекс, който се намира на самия път. Там ще намерите и удобен паркинг, където може да оставите автомобила си.

Няма как да объркате началото на екопътеката, тъй като има изграден навес и са поставени информационни табели. Там ще видите и маршрута, по който трябва да се движите. И така тръгвате по стълбите нагоре. Както споменахме, разходката стартира с малко изкачване, но то е за кратко. Ако изберете да стигнете до скалите трябва да се движите все надясно по билото на планината. Дължината на маршрута е 2 км. Всъщност, може да се объркате само на едно разклонение на пътеката, на което трябва да продължите на дясно. Ако поемете другия маршрут не след дълго ще стигнете до овчарник, а след това и до село Осиково. Ако изберете да отидете до родопското селце ще трябва да извървите 5 км.

Който и маршрут да изберете няма да сбъркате, със сигурност има какво да видите, а след края на разходката може да похапнете в някое от заведенията край язовира, да се разходите с лодка или да си налеете газирана вода от чешмата в Михалково. Ако ви остане повече време може да отскочите и до Девин, като в района се намира Ягодинската пещера, Дяволското гърло, екопътека „Строилица-Калето-Лъката“, както и „Дяволската екопътека“.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина