Мъжът, убил зам.-кметицата на Кричим и семейството й, обжалва присъдата си- не бил единственият виновен

Автор: Ива Модова 24764
Мъжът, убил зам.-кметицата на Кричим и семейството й, обжалва присъдата си- не бил единственият виновен

Борислав Писачев, който причини тежката катастрофа край Пловдив, в която загинаха зам.-кметът на Кричим - Нурджан Ристемова и семейството й, жали присъдата си в Апелативен съд. Припомняме, че на първа инстанция 33-годишният мъж получи наказание в размер на 10 години лишаване от свобода и 13 години без книжка.

Припомняме, че жестокият инцидент стана на Бъдни вечер 2017 година. В него загинаха зам.кметът на Кричим - Нурджан Ристемова и двете й деца - на 6 и на 15 години. Две седмици по-късно в пловдивска болница издъхна и съпругът й – Ерол.

Тогава шофираното от Ерол семейно БМВ се блъсна челно в бус, натоварен с дърва. Запис от камера показа, че бусът има вина за мелето. На лентата се виждало как товарното возило навлиза в платното, където се е движело БМВ-то. Ерол направил маневра наляво, тъй като вдясно била оградата на оризарната. В това време камионът се върнал в своята лента и последвал челният удар.

Във фаталния ден Нурджан Ристемова, двете й деца и съпругът й се връщали от покупки от Пловдив. Фаталният инцидент стана на разклона до село Йоаким Груево.

По време на заседанието днес пред магистратите бяха представени два медицински документа, удостоверяващи здравословното му състояние. Освен това защитникът на Писачев поиска назначаването на съдебно медицинска експертиза, за да се констатира тежкото състояние на клиента му.

Исканията на адвокат Николай Гунев останаха без уважение от съда.

Представителят на държавното обвинение в лицето на прокурор Янков, поиска потвърждение на наложената присъда от Окръжен съд, като я определи като законна и правилна.

„Наказанието съответства на обществената опасност на дееца и деянието. Абсурдно е да се говори за намаляване на присъдата”, заяви прокурор Янков.

Силно разстроена бе повереничката на семейството на загиналите. Адвокат Сузана Алепова едва сдържаше сълзите си, докато описваше случая.

„Тези хора бяха и мои близки. Познавах ги от години, децата бяха като мои. Не съм съгласна с мотивите на Окръжен съд в частта им свързана със смекчаващите вината обстоятелства. За мен това е особено тежък случай и пледирам за максимална присъда. Макар да е заложено като мотив здравословното състояние на Писачев, той ще оздравее, но една фамилия е затрита. Две малки деца лежат в земята. Заличен е един цял род, едно ДНК. Разкаянието на подсъдимия е единствено за намаляване на присъдата”, каза пред съда Сузана Алепова. Тя добави още, че през изминалите почти две години, Борислав нито един път не е потърсил семейството на  Нурджан Ристемова и съпруга й, за да изрази съжаление и да потърси прошка.

За максимална присъда помоли и другият адвокат, представляващ семейство Рестемови – Нягол Панев.

„За подобно престъпление се предвижда затвор от 5 до 20 години. Какво трябва да извърши един водач, за да се присъди максимална присъда? Да убие поне 40 души ли? Тук се касае за опасно и самонадеяно престъпление. Жертвите са 4, водачът е под влияние на наркотични вещества и без книжка”, заяви адвокат Панев.

Интересна теза представи защитникът на Борислав Писачев – адвокат Николай Гунев, който поиска намаляване на присъдата спрямо клиента му. Юристът цитира част от тройната съдебно-техническа експертиза, като заяви, че в случая се касае за съпричиняване.

„Писачев е навлязъл в лентата за насрещно движение, където е било БМВ-то на Рестемов. Клиентът ми обаче веднага се е върнал в неговото платно, но там вече е била колата на загиналите. Според експертизата, ако БМВ-то не бе навлязло в лентата на Писачев, нямаше да се стигне до удар. Ако Рестомов е намалил, също нямаше да сме тук. Трябва да се отчете, че в случая има съпричинявене”, заяви категорично адвокат Гунев.

„Съжалявам. Съболезнования на семейството. Всеки ден преживявам трагедията и съжалявам, че бях част от тази катастрофа”, заяви пред съдебния състав Борислав.

В рамките на 30 дни, Апелативен съд ще се произнесе със съдебен акт.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина