Кричимският манастир празнува на днешната Малка Богородица

Автор: Plovdiv Now 2682
Кричимският манастир празнува на днешната Малка Богородица

Кричимският манастир „Рождество Богородично“ празнува на днешния голям празник Малка Богородица или раждането на Божията майка. Това е един от 12-те най-големи християнски празници. 

Родителите на Мария били праведните Йоаким и Ана. Те били от Назарет, щедри и милостиви, но бездетни. След горещи молитви и обет, че ако имат рожба, ще я посветят на Бога, съпрузите се сдобили с момиченце - Мария. Когато тя навършила три години, родителите й я завели в Йерусалимския храм и така изпълнили обещанието си да предадат своята единствена рожба в служба на Бога. Мария останала да живее в храма.

За празника кметът Атанас Калчев написа: Рождество Богородично е един от най-големите християнски празници! На 8 септември православната църква прославя Божията майка като пазителка на християнското семейство и покровителка на родилката и детето!Днес е празника и на Кричимския манастир "Рождество Богородично"! Светъл и благословен празник!", пожелава градоначалникът.

Кричимският манастир е разположен в западнородопския рид Баташки снежник, на левия бряг на река Въча, на около 6 км южно от самия град Кричим. До него може да се стигне с автомобил по първокласния път Кричим – Девин по поречието на Въча. В съседство е кричимският минерален извор.

Предполага се, че манастирът е основан през ІХ-Х или през ХІІІ век. При потушаването на Априлското въстание (1876 г.) е опожарен. Възобновен е през 20 век (1932 г.), а от 2006 година е действащ.

В дворът му е съхранена голяма каменна плоча от чешма с надпис, разделен в две части с кръст, носен от два птицеобразни змея. Горният надпис гласи: „От богохран(имото) село Бата(к), Вело, Гено, Тено, Анас(тас), Дело“, а долния: „Изволением отца и поспешением сина и совершением (светаго духа), направи се сия чешма в лето 1592 со ктитор Илия при игумена Онуфрия. Бог да прости“. Това е и най-старата ктиторска чешма установена в България. Както и най-старото упоменаване на град Батак.

Манастирът представлява комплекс от еднокорабна и едноапсидна черква, жилищна сграда и красива каменна чешма. В миналото е имал два метоха: в гр. Кричим и в с. Козарско.

Манастирът е обявен за паметник на културата.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина